Cyklus: Čarodejnice naprieč umením

Cyklus: Čarodejnice naprieč umením

Bosorka, čarodejnica, baba jaga či striga. Aj týmito názvami boli označované bytosti, väčšinou ženského pohlavia, ktoré oplývali priam magickými schopnosťami. Ich prítomnosť evidujeme nielen v mytológii a folklóre, ale aj v umení. Redaktorka Eva Kopecká vo svojom 5-dielnom autorskom cykle Čarodejnice naprieč umením predstavuje niekoľko diel, ktoré túto tému reflektujú.

V prvej časti cyklu redaktorka Eva Kopecká telefonicky oslovila ilustrátorku Hedvigu Gutierrez a zaujímala sa, ako sa z témy na bakalársku prácu stala ocenená ilustrovaná kniha pre dospievajúcich a dospelých s názvom Baba Jaga:

Cyklus-Čarodejnice naprieč umením-vizuálne umenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Akú podobu môžu mať čarodejnice v klavírnej hudbe? Odpoveď na túto otázku priniesla Eva Lorenc v rámci prednášky na pôde Akadémie múzických umení v Prahe a sama si ju overila v praxi pri koncertovaní. Dnes sa venuje predovšetkým výuke hry na klavír a zdieľa svoje nadšenie a skúsenosti so svojimi žiakmi. Redaktorka Eva Kopecká sa s ňou telefonicky spojila, aby jej o tejto téme prezradila viac:

Cyklus-Čarodejnice naprieč umením-hudba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Charlie a továreň na čokoládu alebo Matilda sú diela britského spisovateľa Roalda Dahla, ktoré sa tešia obľube najmä medzi detskými čitateľmi a dočkali sa aj filmového spracovania. Pred dvoma rokmi siahli po diele Čarodejnice aj naše dva divadelné súbory, a to divadlo Actores v Rožňave a Nové divadlo v Nitre, kde ho dramaturgicky pripravila Veronika Gabčíková. Toto dielo býva označované aj za prvý detský horor. Ako si s touto predlohou najprv poradili v rožňavskom divadle zisťovala redaktorka Eva Kopecká. Telefonicky sa spojila s Tatianou Masníkovou, autorkou scenára a režisérkou predstavenia Odvážny Jack s podtitulom Čarodejnice:

Cyklus-Čarodejnice naprieč umením-divadelné spracovanie literárnej predlohy. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jednou z najvyhľadávanejších programových sekcií na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik je už tradične polnočná sekcia s názvom Za hranicou kultu. Jej zostavovateľom je člen programového tímu Rastislav Steranka. V roku 2019 si posvietil na filmové čarodejnice a vybral do sekcie sedem rôznorodých titulov. Ktoré to boli zisťovala redaktorka Eva Kopecká:

Cyklus-Čarodejnice naprieč umením-film 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poznáte poveru o križujúcich alebo rozchádzajúcich sa cestách? Prisudzoval sa im magický význam spojený s predstavou o hraniciach svetov. Bolo to miesto, kde sa stretali mátohy, bosorky a rôzne nadprirodzené sily. Práve táto povera inšpirovala režiséra Petra Czikraia k tvorbe autorského filmu Matka noci. Do projektu si prizval Petra Balka ako spoluscenáristu. Ako od prvotného nápadu postupuje ďalej smerom k hranému celovečernému debutu, zisťovala redaktorka Eva Kopecká od samotného filmára:

Cyklus-Čarodejnice naprieč umením-film 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame