Cyklus: Divadelná Nitra 2020

Cyklus: Divadelná Nitra 2020

Cyklus Divadelná Nitra 2020 pripravila Mariana Jaremková.

V piatok 25. 9. 2020 sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Rádio DEVÍN od pondelka v Rannom ladení predstavovalo program, ktorý tento rok na jednej strane poznačili obmädzenia súvisiace s pandémiou, ale na druhej strane sa tým otvoril väčší priestor pre domáce súbory. A hneď v piatok budete môcť vidieť inscenáciu Norma, s ktorou príde do Nitry Divadlo z Pasáže, profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Viac už povie režisérka Monika Kováčová:

Cyklus-Divadelná Nitra 2020-1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Belgickú „two men show" 7 sľubov, žiaľ, napokon po programových korona zmenách na Divadelnej Nitre neuvidíte.

Druhý deň Divadlnej Nitry mal ponúknuť premiéru tanečnej inscenácie Ikarus, aj ten napokon z programu vypadol, ale keďže ide o projekt Divadelnej Nitry tak ju určite uvidíme o rok. Ikara v programe nahradí bábková inscenácia Tajomstvo oceánu Divadla SpozaVoza na motívy obľúbenej detskej knihy Gerda - Príbeh veľryby. Na proces vzniku projektu Ikarus s medzinárodnou účasťou sa Mariana Jaremková pýtala riaditeľky Divadelnej Nitry Dariny Károvej:

Cyklus-Divadelná Nitra 2020-2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus venovaný Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra dnes predstaví jeho nedeľný program. Ako už vieme zahraničné súbory na festival kvôli aktuálnej situácii nepricestujú, ale v nedeľu sa divákom predstaví projekt Zelená tráva, ktorý vzniká v medzinárodnej spolupráci a podieľajú sa na ňom napr. Vlado Zboroň a Petra Fornayová. Viac už Mariane Jaremkovej povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová:

Cyklus-Divadelná Nitra 2020-3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus venovaný Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra, ktorý pre aktuálnu situáciu zdomácnel, dnes pokračuje predstavením pondelkového programu. Tomu bude dominovať inscenácia Činohry SND Dnes večer nehráme. Mariana Jaremková sa rozprávala s režisérom Jiřím Havelkom:

Cyklus-Divadelná Nitra 2020-4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo vstupnom foyer Štúdia DAB je inštalovaná aj výstava fotografií a iných dokumentov s názvom Dom Bernardy Alby - Vtedy a dnes -pripomínajúca legendárnu inscenáciu režiséra Jozefa Bednárika a ukazuje aj súčasné naštudovanie hry Dom v réžii Mariána Amslera.

Čo festival ponúkne počas svojich záverečných dní, teda v utorok a stredu. Hneď tri uvedenia počas utorka bude mať inscenácia Ľúbim ťa a dávaj si pozor Divadla NUDE, ktorá odkrýva rôzne aspekty materstva. Viac o ňom povedia Veronika Mangolt a Lýdia Ondrušová:

Cyklus-Divadelná Nitra 2020-5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Inscenáciu Tichá noc, tmavá noc môžete vidieť v stredu, teda v záverečný deň festivalu už o 15.00, a to priamo vo zvolenskom divadle Jozefa Gregora Tajovského, kam z Nitry vyrazí festivalový autobus. No a bodku za tohtoročnou Divadelná Nitra dá Shakespeare Koncert - čiže skladby a video ukážky z inscenácií LSS, zhudobnené sonety a výstupy z hier najznámejšieho svetového dramatika Williama Shakespeara.

Foto/Zdroj: z vizuálu Divadelnej Nitry

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame