Cyklus: Slávni filmári na Slovensku

Cyklus: Slávni filmári na Slovensku

Toto leto sa musíme obísť bez veľkých filmových sviatkov, ktoré okrem kvalitnej filmovej produkcie ponúkajú aj možnosť stretnúť sa so zaujímavými osobnosťami svetovej kinematografie. V našom cykle si pripomenieme niektoré z nich. A začneme enfant terrible nielen rakúskej kinematografie. Svoj zatiaľ posledný film Safari (z trilógie Raj) uviedol režisér Ulrich Seidl v roku 2016 a opäť typicky voyerským pozorovaním a svojsky ironicky upozornil na ďalší  aspekt ľudskej povahy a to cez štylizovaný pohľad na rakúskych a nemeckých „turistov“ so zbraňami. Hranica medzi hraným a dokumentárnym filmom  u  Seidla absentuje vo všetkých jeho filmoch. A tak aj keď niektoré sú žánrovo zaradené k dokumentom, nechýbajú v nich štylizované hrané prvky a naopak. Či už ide o safari alebo rakúske pivnice a ich tajomstvá. Seidla zaujíma v prvom rade človek. Nech je akýkoľvek. Nebojí sa byť kontroverzný, prekračovať tabu a nič neprikrášľovať. Mariana Jaremková sa s ním rozprávala počas jeho návštevy bratislavského filmového festivalu na prelome milénia a na úvod sa ho pýtala na spracovanie často expresívnych tém v jeho filmoch.    

Slávni filmári - Seidl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liv Ullmannová navštívila pred rokmi festival Art Film v Trenčianskych Tepliciach a spomínala si aj na to, že bola práve s herečkou Bibi Andersonovou na Slovensku, keď jej z veľvyslanectva volali, že ju do svojho filmu chce obsadiť Ingmar Bergman. Tým filmom bola Persona a pre Ullmannovú bol prelomový v jej kariére i osobnom živote. Ingmar Bergam bol nepochybne pre Liv Ullmannovú osudovým mužom, ale ona sama nemá veľmi rada ak sa o nej hovorí iba ako o Bergmanovej múze. Okrem herectva sa venuje aj písaniu a réžíí. K tej ju priviedla viac ako prozaická vec.

Slávni filmári - Ullmannová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes to bude rozhovor s dvorným scenáristom Krzysztofa Kieślowskeho, Krzysztofom Piesiewiczom.

Slávni filmári - Piesiewicz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes to bude rozhovor s filmovým a divadelným režisérom, spolutvorcom poľskej filmovej školy, Andrzejom Witoldom Wajdom. S držiteľom Oscara a Radu Bieleho orla sa zhováral Rastislav Šimášek:

Slávni filmári - Wajda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Enfant terrible francúzskeho filmu Leos Carax navštívil Bratislavu počas Febiofestu. Diváci sa mohli strtenúť s režisérom, ktorý vracia film k jeho podstate. Carax je básnik. nech hovoríme o jeho debutovej snímke Keď chlapec stretne dievča, alebo o filmoch Zlá krv, Milenci z Pont Neuf. Potom prišla nie celkom pochopená Pola X a nepriaznivá kritika takmer spôsobila, že Carax s filmom definitívne skončil. Trvalo viac ako desať rokov kým sa diváci dočkali a po chuťovke v podobe poviedky vo filme Tokio sa Carax vrátil vo veľkom štýle so snímkou Holy motors. Ohlas u kritikov a divákov ho pre zmenu, ako kedysi Tarkovského zneistil, či nakrútil dobrý film ke’dže bol komerčne úspešný. Na otázku, čo ho po dlhej pauze od filmu Pola X napokon opäť vrátilo k filmu odpovedal:

Slávni filmári - Carax Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: Pixabay


 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame