Cyklus: Ľudia, ktorí prežili II. svetovú vojnu

Cyklus: Ľudia, ktorí prežili II. svetovú vojnu

Vojna im zmenila život a oslobodenie prinieslo druhú šancu. Po trištvrte storočí od najväčšieho vojenského konfliktu v našich dejinách vám prinášame cyklus o ľuďoch, ktorí všetko dokázali prežiť – najmä vďaka nádeji, ktorej sa nikdy nevzdali.

Dlhšie ako mnohí ostatní – celých šesť a pol roka čakal a veril v návrat života, ktorý poznal predtým, aj Jaroslav Gustafík. Jeho rodná Petržalka totiž pripadla už v roku 1938 – spolu so Sudetami a Devínom k nacistickému Nemecku a stala sa tak súčasťou Tretej ríše. Obyvatelia Petržalky, ktorí tu žili, sa stali z jedného dňa na druhý rukojemníkmi okolností a život v tieni hákového kríža sa stal pre nich nočnou morou. Rozprávanie Jaroslava Gustafíka, ktorý vydal o tomto období aj vlastnú knihu Spomienky Staropetržalčana, zachytila Soňa Gyarfašová:

Cyklus-II. sv. vojna-Jaroslav Gustafík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ani vtedy sa nezastavil život a aj táto ťažká doba prináša rozličné príbehy – vrátane príbehov lásky. Práve v týchto búrlivých časoch sa spolu zoznámili aj britská sestrička Červeného kríža Ailsa a  československý dôstojník Alexander Doman. Ten sa vo Veľkej Británii cvičil ako výsadkár a po úspešnom atentáte na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý vykonali jeho priatelia Jozef Gabčík a Ján Kubiš, bol prevelený na východný front do druhej paradesantnej brigády. S ňou sa mal zúčastniť najťažších oslobodzovacích bojov. Angličanka Ailsa Domanová povedala Soni Gyarfašovej aj o tom, že tie časy boli plné nádejí, že vojna sa čoskoro skončí a oni sa ešte raz spolu stretnú:

Cyklus-II. sv. vojna-Ailsa Domanová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mladý Ľudovít Šramko sa aktívne prihlásil na konci 30-tych rokov ako dobrovoľník aj do akcie Tisíc nových pilotov v republike, kde sa cvičili na bojových pilotov obyčajní milovníci lietania z aeroklubov. Tí mali potom brániť vlasť proti nacistickému Nemecku. Hoci Československo získal Hitler bez boja, pre Ľudovíta prišla šanca zapojiť sa do odboja a mimoriadne dôležitú úlohu získal aj na konci vojny. Jeho rozprávanie zaznamenala Soňa Gyarfašová:

Cyklus-II. sv. vojna-Ľudovít Šramko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj rodina Pleštinských túžobne očakávala, kedy sa to všetko skončí. Práve v posledných dňoch do ich života však vojna zasiahla svojou silou asi najviac. Do Chmeľnice, kde žili, najskôr prišli Nemci, ktorí im zobrali otca. Len krátko po nich to zasa boli ruskí osloboditelia – oslobodenie však neprinášali vojská sovietskej NKVD, ktoré prichádzali krátko po nich. Soňa Gyarfašová hovorila so súrodencami Annou Závadskou a Štefanom Pleštinským. Ona mala vtedy osemnásť rokov, on šestnásť. A oboch sa rozhodla sovietska tajná služba odtransportovať do gulagu:

Cyklus-II. sv. vojna-Pleštinský Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj dnes pri tejto vojne zostáva veľa nevyslovených otázok, prečo sa to všetko vôbec stalo. Jednou z tých najnepochopiteľnejších vecí je holokaust. Dá sa dať však tejto tragédii spätný zmysel? Soňa Gyarfašová sa to pýtala aj Alexandra Bachnára, bývalého veliteľa židovskej partizánskej jednotky v Slovenskom národnom povstaní, ktorý stratil počas holokaustu mamu a osem súrodencov. Z celej rodiny zostali iba traja. Keď sa k týmto udalostiam vracal aj po rokoch, stále sa snažil nachádzať odpovede:

Cyklus-II. sv. vojna. Alexander Bachnár Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio DEVÍN

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame