November '89 v Rádiu Devín

November '89 v Rádiu Devín

Rádio Devín pripravuje sériu verejných podujatí venovaných pamätnému výročiu Nežnej revolúcie.

Verejné podujatia November '89 v Rádiu Devín:

: Mucha Quartet
- komorný koncert venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie

Štvrtok, 7.11.2019 o 18.00 v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu

Mucha Quartet patrí k významným komorným telesám na Slovensku, s koncertnými úspechmi v zahraničí. V súčasnosti hrá v zložení Juraj Tomka (1. husle), Jozef Ostrolucký (2. husle), Veronika Kubešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo) a v programe, venovanom 30. výročiu Novembrových udalostí v roku 1989 uvedie tematicky súvisiace komorné diela.

: 30 rokov slobody - vernisáž výstavy
Piatok, 8.11.2019 o 16.30 v átriu Slovenského rozhlasu

Vernisáž výstavy, venovanej 30. výročiu Nežnej revolúcie, ktorá je realizovaná v spolupráci s občianskym združením Post Bellum SK.

: Folkfórum špeciál ´89
Piatok, 8.11.2019 o 17.00 v štúdiu č. 2 Slovenského rozhlasu

Tvorba a vystúpenia pesničkárov a folkových skupín patria ku koloritu novembrových udalostí a pred rokom 1989 boli v bývalom Československu ostrovmi slobody prejavu. Program Folkfórum špeciál ´89 ponúkne slovenských i českých autorov a interpretov, ktorých tvorba sa stala neoddeliteľnou súčasťou spomienok na tieto udalosti, ale i tých, ktorí aj dnes reprezentujú tento hudobný žáner.
Účinkujú:

Slávek Janoušek a kapela (CZ)
* Peter Janků, Peter Luha a Radko Tiňo
Katarína Koščová, Martin Geišberg, Daniel Špiner
Neřež - Zdeněk Vřesťál, Vít Sázavský (CZ)

* Zo zdravotných dôvodov, žiaľ, nebude môcť vystúpiť Soňa Horňáková. Namiesto nej bude v programe účinkovať pesničkár Peter Janků a Pridaná hodnota – gitarista a multiinštrumentalista Peter Luha a vokalista Radko Tiňo. Ostatný program Folkfóra špeciál ´89 ostáva bez zmeny.

: IMAGO SONORIS/Lost time? (Kino pre uši)
Sobota, 9.11.2019 o 19.00 v priestoroch klubu A4, Karpatská 2, Bratislava

Experimentálna hudba a najmä produkcia legendárneho bratislavského štúdia experimentálnej hudby sú súčasťou vysielania Rádia Devín a tému slobody si pri príležitosti „Dňa boja za slobodu a demokraciu" pripomenú aj niektorí jej súčasní tvorcovia, ako Karel Odstrčil, Branislav Belorid, Radomil Hertl, Rudolf Pepucha, Stano Palúch, Laco Kupkovič, pod dramaturgickým vedením hudobného redaktora Rádia Devín Juraja Ďuriša. Súčasťou programu budú aj projekcie „Dead Skretschcock - Portrét Petra Štrasnera, LOST TIME? Slovakia 1969 -1989 a Opak je pravdou - portrét Milana Adamčiaka.

: Deviatková pyramída
- Nežná revolúcia v rozhlase a televízii

Štvrtok, 14.11.2019 o 17.00 v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu

Moderátori Soňa Gyarfášová a Štefan Chrappa nadväzujúc na úspešný cyklus „Osmičkových pyramíd" privítajú hostí jedinej tohtoročnej „Deviatkovej pyramídy", venovanej výročiu Nežnej revolúcie. Po projekcii tematicky súvisiaceho filmu, privítajú historikov aj tváre, ktoré sa s Novembrom 1989 spájajú v kontexte udalostí v Slovenskom rozhlase a Slovenskej televízii.
Hostia:
Ľuboš Machaj, Andrej Zmeček, Mária Hlucháňová, Katarína Začková, Ladislav Snopko.

: Festival slobody v Rádiu Devín
Piatok, 15.11.2019 o 8.00 v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu

O 8.00 začína podujatie verejným premietaním filmu, reflektujúceho 17. november 1989 z produkcie Ústavu pamäti národa, v spolupráci s ktorým je podujatie „Festival slobody v Rádiu Devín" organizované už po tretí rok. Na to o 9.00 nadviaže diskusia s prizvanými historikmi, ktorá bude odvysielaná naživo v priamom prenose Rádia Devín v rámci Ranného ladenia. O 10.15 po krátkej pauze bude nasledovať verejný odposluch rozhlasových hier z produkcie Rádia Devín, venovaných téme Nežnej revolúcie, po ktorom bude nasledovať diskusia s ich tvorcami. Program je venovaný predovšetkým študentom stredných škôl.

: Protestsongy - Hlas slobody Strednej Európy
Piatok, 15.11.2019 o 17.00 v štúdiu č. 2 Slovenského rozhlasu

V programe zaznejú skladby hudobných legiend z Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenskej republiky, ktorí sa pred 30 rokmi svojou tvorbou a vystúpeniami stali súčasťou udalostí pádu Železnej opony. Hudobné vystúpenia doplnia krátkymi prednáškami historici, ktorí v simultánnom preklade predstavia kontext tvorby protestsongov v jednotlivých krajinách. Podujatie je organizované v spolupráci s Ústavom pamäti národa v rámci Festivalu Slobody.
Účinkujú:

Matusz Nagórski (PL) - spieva piesne Jacka Kaczmarskiego
FG - 4 (HU) - hrá a spieva protestsongy skupiny ILLÉS
Svätopluk Karásek a kapela (CZ)
Slnovrat (SK)

: Čakanie na Nežnú
- verejný odposluch cyklu 8 pôvodných rozhlasových hier

Nedeľa, 17.11.2019 o 17.00 v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu

Verejný odposluch priameho prenosu Rádia Devín ponúkne cyklus premiér ôsmych pôvodných rozhlasových hier s tematikou obdobia blížiacej sa zmeny v spoločenskom systéme v roku 1989. Osem autorov v rôznom vekovom i profesionálnom zameraní prináša osem ľudských príbehov, ktoré sa chtiac nechtiac dotýkajú pomerov vo vtedajšej spoločnosti a príchodu veľkých zmien. Rozhlasové hry budú odvysielané v nasledovnom poradí:
Vanda Feriancová: Do čerta s revolúciou 29´48
Vladimír Hanuliak: Vianočné oblátky 20´27
Juraj Raýman: Trocha slnka v dome smútku 29´59
Ján Uličiansky: Kľúče 36´10
Michaela Materáková: Ružový bidet 30´16
Eva Borušovičová: Vzkriesenie 33´34
Laco Kerata: Velvet 37´05
Peter Pavlac: Bol som predseda triedy 29´21

Verejný odposluch sa uskutoční za účasti autorov a tímov, ktoré sa podieľali na realizácii rozhlasových hier, zároveň budú pozvané všetky zložky vysielana Rádia Devín. Ide o príležitosť verejnosti stretnúť sa s tvárami Rádia Devín a ich spolupracovníkmi a spoločne osláviť čašou vína a zdieľaním spoločného umeleckého zážitku 30. výročie Nežnej revolúcie.

89program.jpg



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame