Literatúra v digitálnom priestore

Literatúra v digitálnom priestore

Žijeme vo svete, kde vládnu digitálne technológie. Stále sa niekam ponáhľame a čím menej času nám čokoľvek zaberie, tým skôr sa môžeme pustiť do niečoho ďalšieho. Keď už teda nemáme dostatok času na to, aby sme si sadli a začítali sa do stránok kníh, môžeme siahnuť po „instantnej" verzii literatúry na obrazovkách mobilných telefónov alebo iných zariadení. Fenomén literatúry v digitálnom priestore vo svojom autorskom cykle sledovala redaktorka Eva Kopecká:

Literatúra na Instagrame Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri výrobe tohto dielu autorka čerpala úryvky z tvorivej dielne Rádia Litera, kde redaktor Martin Šenc predstavil Fenomén instagramovej poézie.

Cestovanie autom či v mestskej hromadnej doprave, upratovanie, varenie, práca v záhradke alebo relaxovanie. To sú aktivity, pri ktorých najčastejšie počúvame zvukový podmaz, pričom popri hudbe sa dostáva do popredia aj hovorené slovo. Slováci si tak čoraz častejšie vyberajú nielen klasické knihy, e-booky, ale objavujú aj audioknihy. Sťahujú si ich v elektronickej forme do mobilu. Veľa je ešte takých, čo si ich kúpia na CD nosičoch. Čo je dobré o audioknihách vedieť?

Literatúra v audioknihách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšina ľudí sa veľmi rada vyhovára na to, že nemá dobrú pamäť. Výskumy však ukázali, že zlá pamäť neexistuje, len ju netrénujeme. Zvyčajne si zapamätáme 20 % z toho, čo sme počuli. Sluchové typy majú v tomto výhodu, pomáha im počúvať prednášku alebo si text čítať nahlas. Majú radi aj spomínané audioknihy a rôzne podcasty. Či už sú to diskusie na nejakú odbornú tému, komentáre o politike, recepty alebo nahrávky z komediálnych výstupov. Či existujú aj podcasty o literatúre, zisťovala redaktorka Eva Kopecká:

Literatúra v podcastoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sledovanie televízie v pohodlí domova dnes vystriedalo pozeranie prednášok, rozprávok, pesničiek či rôznych iných videí na sociálnej sieti YouTube. Čas strávený na tomto kanáli sa znásobil. Miesto si na ňom našla aj literatúra. Čitatelia a recenzenti sa presúvajú spoza papiera aj pred kameru, aby reflektovali zážitok z prečítaného:

Literatúra na youtube Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Literárne časopisy poskytujú priestor mnohým autorom, povzbudzujú kreativitu začínajúcich a pre ostatných zabezpečujú čitateľský zážitok. Prinášajú rubriky s ukážkami diel, ponúkajú súčasnú prózu, poéziu, komiks, recenzie, eseje, knižné tipy, či rozhovory s inšpirujúcimi osobnosťami. Okrem papierovej verzie vznikajú aj neziskové iniciatívy v online priestore. Redaktorka Eva Kopecká priblíži dve z nich, ktoré vznikli na dobrovoľníckej báze a spája ich vášeň k čítaniu a ku knihám:

Literatúra v internetových magazínoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: zeta.net

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame