Ohrozená architektúra

Ohrozená architektúra

Témou cyklu týždňa od 19. do 23. novembra 2018 bola v Rádiu Devín architektúra. Prevažne industriálna. Väčšinou volajúca po pomoci alebo odsúdená na zánik. Autorka cyklu Táňa Sedláková ho nazvala Ohrozená architektúra. Priblíži vám v nej snahu odborníkov, architektov, historikov umenia, vedeckých pracovníkov, ale aj mnohých laikov: zasvätených aktivistov, členov občianskych iniciatív, ktorí sa všemožne snažia o ich záchranu:

K takým nadšencom patrí aj magister umení, architekt Martin Zaiček. Je aj členom Občianskeho združenia ARCHIMERA, členom umeleckej skupiny OPUSTENÁ REKREÁCIA a DOCOMOMO international:

Ohrozená architektúra-Machnáč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Petíciu iniciovali fotografka Andrea Kalinová, architekt Martin Zaiček a teoretik architektúry, vedecký pracovník Peter Szalay. Signatármi petície sú najvýraznejšie osobnosti slovenskej i českej architektúry, histórie či  teórie architektúry a umenia. Pre zviditeľnenie krásy domu Machnáč traja iniciátori petície už publikovali knihu o Liečebnom dome, nakrútili o ňom film.   

O teplárni na Vajnorskej ulici v Bratislave písala diplomovú prácu, má ju naštudovanú a prechodenú zo všetkých strán ako aj jej budúce možné využitie. Dokonca dala podnet na Pamiatkový úrad na vyhlásenie tejto budovy za Národnú kultúrnu pamiatku. Pokračuje architektka Katarína Šimončičová:

Ohrozená architektúra-Tepláreň Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 21. 11. 2018 uviedli v Bratislave do života veľkú, sumarizujúcu knihu fotografií a krátkych textov o polozabudnutých, znovu objavených industriálnych architektúrach Slovenska. Vydali ju Čierne diery ako svoju prvú veľkú knihu. Vypredala sa za 9 hodín, 100 posledných kusov priniesli do Cvernovky. O knihe sme v Rádiu Devín už hovorili. V cykle „Ohrozená architektúra“ sa redaktorka Tatiana Sedláková pýta architekta Miroslava Beňáka. Najprv: prečo názov Čierne diery?

Ohrozená architektúra-Čierne diery Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O revitalizácii Jurkovičovej teplárne. Tepláreň bude šperkom v novej štvrti od architektky Zahy Hadid – v SKY Parku?

Ohrozená architektúra-Jurkovičova tepláreň Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Historička architektúry Katarína Haberlandová a architektka Nina Bartošová sú autorkami publikácie Industriál  očami odborníkov / pamätníkov. Kniha spája viacero pohľadov na problematiku priemyselného dedičstva. Je výsledkom dlhodobých interdisciplinárnych výskumov. K spolupráci prizvali Pamiatkový úrad aj Ústav dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok Fakulty architektúry STU. Aj preto redaktorka Tatiana Sedláková sumarizuje tému seriálu tohto týždňa s názvom  „Ohrozená architektúra“ s Katarínou Haberlandovou z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Prečo teda interdisciplinárne skúmanie industriálu...?

Ohrozená architektúra-Industriál Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: ilustračná fotografia Machnáča/Čierne diery

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame