DOSKY na Devíne

DOSKY na Devíne
Moderátorka a redaktorka Rádia Devín Zuzana Golianová pripravila cyklus venovaný divadelným oceneniam sezóny 2017/2018 Dosky. Laureátov v jednotlivých kategóriách – najlepšia inscenácia, najlepšia réžia, najlepší mužský, ženský herecký výkon, najlepšia scénografia, najlepší kostým, najlepšia scénická hudba, mimoriadny počin v oblasti činohry, v oblasti tanečného divadla a v oblasti operného divadla – spoznáme v nedeľu 7. októbra 2018. RTVS vysiela z odovzdávania aj priamy prenos na Dvojke.

V nasledujúcich príspevkoch si pripomenieme inscenácie, ktoré v nomináciách zarezonovali naintenzívnejšie.

Koprodukčný projekt Divadla Pôtoň a Štúdia 12 – Americký cisár. Na svojom konte má tri nominácie – v kategórii Najlepšia inscenácia, Najlepšia réžia a scénografia:

DOSKY-Americký cisár Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Inscenácia Činohry SND Pred západom slnka, ktorá má tiež tri nominácie: Najlepšia inscenácia, Najlepšia réžia – pre Michala Vajdičku a nomináciu za najlepší mužský herecký výkon má aj Martin Huba za postavu Matthiasa Clausena. Ďalej už Zuzana Golianová, ktorá zároveň doplní dve trojice nominovaných v hereckých kategóriách:

DOSKY-Pred západom slnka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Činohra Slovenského národného divadla uzatvárala sezónu divadelnou adaptáciou Tolstého románovej epopeje Vojna a mier. Režisérom je Marián Amsler. Inscenácia má celkovo štyri nominácie: v spomínanej, najvyššej kategórii Najlepšia inscenácia, za Najlepšiu scénografiu, kostým a scénickú hudbu. Ďalej pokračuje Zuzana Golianová:

DOSKY-Vojna a mier Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzi titulmi, ktoré najviac zarezonovali je aj inscenácia Štátneho divadla Košice – Znovuzjednotenie Kóreí režisérky Júlie Rázusovej. Práve tá je nominovaná v kategórii Najlepšia réžia, ďalšiu nomináciu pridelili hlasujúci kritici a novinári Markéte Plachej v kategórii Najlepšia scénografia a do tretice je to nominácia za Mimoriadny počin v oblasti činohry:

DOSKY-Znovuzjednotenie Kóreí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od pondelka 1. 10. sme sa Rannom ladení o 9.34 venovali postupne všetkým inscenáciám, ktoré sú nominované v rôznych kategóriách na divadelné ocenenie sezóny – Dosky. Všetko to však boli inscenácie činoherné, dnes preto dáme priestor dvom „iným“ kategóriám: Mimoriadny počin v oblasti tanečného divadla  a Mimoriadny počin v oblasti tanečného divadla. Viac už redaktorka Zuzana Golianová:

DOSKY-nečinoherné kategórie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: logo DOSKY

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame