Eva Maliti - Fraňová – Štyri nedele Anny Hurbanky

Eva Maliti - Fraňová – Štyri nedele Anny Hurbanky

V apríli uplynulo dvesto rokov od narodenia prvej slovenskej ochotníckej herečky Anny Jurkovičovej Hurbanovej. Prostredníctvom otca, Samuela Jurkoviča bol jej život od detstva spojený so spoločenským životom národovcov, priatelila sa so Štúrovcami a preukázala veľkú odvahu, keď sa ako jedna z prvých žien postavila na scénu Slovenského národného nitrianskeho divadla na scénu.

Eva Maliti Fraňová koncipuje svoju hru ako spomínanie ženy, ktorá sa konfrontuje s blížiacou sa smrťou. Počas štyroch adventných nedieľ sa Anna Hurbanová, ktorá dožíva svoj život u syna Konštantína v Martine, stretáva so svojou rodinou, aj vyrovnáva so stratou milovanej vnučky, ktorej život vyhasol skôr, než dostala šancu prežiť naplnený život, na ktorý spomína jej babička.

Anna sa v spomienkach vracia k divadelnému životu, ktorý bol krátkou, no intenzívnou epizódou jej života, aj k pohnutým časom, v ktorých stála po boku manžela Jozefa Miloslava Hurbana, prenasledovaného vládnou mocou.

Autorka Eva Maliti-Fraňová v diele okrem iného vychádza aj z korešpondencie manželov Hurbanovcov a ďalších dobových dokumentov.

Premiéra: 24.9. o 20:00 Rádio Devín

Obsadenie: Helena Geregová, Přemysl Boublík, Zuzana Kyzeková, Zuzana Kapráliková, David Hartl, Martina Kapráliková, Juraj Hrčka, Jeanette Švoňavská, Peter Krajčovič, Andrea Kvašňovská
Réžia – Ladislav Kerata
Dramaturgia – Michaela Materáková
Zvuk – Peter Daniška
Hudobná dramaturgia: Rudolf Pepucha
produkcia: Petra Kasanová

foto: archív Slovenskej národnej knižnice

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame