Fórum mladých autorov XI.

Fórum mladých autorov XI.

Vysielame v premiére v utorok 25. 6. o 20:00 a v piatok 28. 6. od 21:30 v RD.

Prinášame vám už v poradí jedenástu edíciu cyklu rozhlasových hier študentov VŠMU s názvom Fórum mladých autorov.

Študenti divadelnej réžie, dramaturgie a tentokrát i filmovej scenáristiky dostali opäť možnosť napísať a zrežírovať autorskú rozhlasovú hru – konkrétne 30 minútovú minidrámu. Už siedmy krát sa projektu zúčastnili aj študenti ateliéru zvukovej skladby FTF VŠMU pod pedagogickým vedením Dušan Kozáka. Zásadný aspekt syntetickej tvorby aj s generačným pohľadom tak opäť mohol prebiehať na všetkých úrovniach realizácie (text/réžia/zvuková realizácia).

LABORATÓRIUM: Divadelný (a rozhlasový) dramaturg Peter Pavlac pôsobí už viac 20 rokov i ako pedagóg na Divadelnej fakulte VŠMU, o.i. vedie seminár Autorskej tvorby. Seminár je prioritne vedený k javiskovej forme, avšak súčasťou kreatívnej výuky je aj ambícia siahať do formy príbuznej a blízkej a tou je rozhlasová hra. Na základe tejto aktivity vznikol pred jedenástimi rokmi nápad pokúsiť sa tieto „laboratórne“ výsledky realizovať a naplniť tak zmysel písania dramatického. Slovenský rozhlas a Rádio Devín dlhodobo vychádza tejto ambícii v ústrety a poskytol priestor takto vzniknuté texty realizovať a dať možnosť aj ich autorom, študentom, realizácie sa priamo zúčastniť a zrežírovať ich. Možnosť prejsť celým procesom tvorby, od vzniku námetu, napísania textu, obsadenie, réžiu, zvukovú postprodukciu až k jeho finálnej podobe je tak príležitosťou pre študentov opustiť bezpečie akademického priestoru a pokúsiť sa konfrontovať s pragmatickými aspektami samotnej realizácie.

Tento rok vzniklo 6 minidrám:

NIKKI BÖJTÖSOVÁ – ŠEDÁ
Na jednej strane je strata. Taká, ktorá vám zovrie srdce, prevráti život hore nohami a sfarbí ho do šeda. A na druhej sú dievča a muž, otec a dcéra, pripravení spoločne čeliť svetu, ktorý sa otriasa v základoch. Dá sa to však, keď všetko, čo vidíte, je len jednoliata šeď? Naozaj láska prekoná všetko? Môžu byť dvaja šťastné číslo? A akú rolu v tom všetkom zohráva istá novozámocká autorka knižiek pre deti?
- na vypočutie v Archíve EXTRA

SAMUEL ŠIMKOVIC – AKO VIEŠ?
Niečo začalo ako nevinný mechanizmus obrany pred úzkosťou, ktorá rástla v hlave. Vymklo sa to spod kontroly. Potom jeho život ovláda nutnosť dodržať presný počet krokov, nutnosť vyhnúť sa akýmkoľvek baktériám, svoje veci a myšlienky musí mať zrovnané na symetrických kôpkach. Mladý muž, namiesto toho, aby sa tešil zo života, zotrváva v úzkostnom kŕči a, nie vlastnou vinou, tým zaťažuje okolie. Niekto sa to snaží poprieť, niekto toho má plné zuby, niekto sa zúfalo snaží pomôcť. Dopadne to dobre? Áno. Ako vieš? Dostane sa z toho? Áno. Ako vieš? Ako vieš?
- na vypočutie v Archíve EXTRA


ANNA DEMOVIČOVÁ – KÝM SI BOLA?
(18+)
Predstavte si, že s niekým žijete takmer celý váš život. Poznáte sa od detstva, študujete spolu, zamilujete sa, potom sa vezmete, chcete si založiť rodinu, myslíte si, že poznáte každý kút jej duše. Napriek tomu si odrazu uvedomíte, že nedokážete odpovedať na stále sa opakujúcu otázku: Kým si bola? (Rozhlasová minidráma sa vnára do vyšetrovania vraždy mladej ženy.)
- na vypočutie v Archíve EXTRA

RÁCHEL RIMARČÍKOVÁ – NENÁVIDÍM SVOJU PRIATEĽKU (18+)
"That phase when you start hating your girlfriend is crazy". Týmito slovami začínalo twitter-ové vlákno, v ktorom muži opisovali, čo všetko boli schopní urobiť preto, aby sa s nimi ich partnerky rozišli. Michal a Kiara tkajú spoločné vlákno. Prepletá sa im ľahko medzi prstami, ani si nevšimli, že sa utkalo nakrivo. Vo fáze vzájomného obviňovania hľadajú, kto z nich vezme zodpovednosť za krach ich vzťahu. Páriaci párajúci pár.
- na vypočutie v Archíve EXTRA

MICHAELA JANČOŠKOVÁ – INTIMITA MÁRNOSTI
Návrat ku krehkosti človeka.
Dorota a Jonatán sa po rokoch stretnú a položia si hlavy na plecia. Chcú zažiť niečo ľudské. Nebáť sa ukázať čistotu a krehkosť. A odrazu sa nevedia ani nadýchnuť.
- na vypočutie v Archíve EXTRA


KARIN KOPČOVÁ – FAREBNÁ TMA
Lena má dokonale naplánovanú svoju budúcnosť – bude architektkou, ktorá precestuje svet a jej život bude pestrofarebný ako jej paleta, ktorá ju sprevádza pri navrhovaní jej umeleckých diel. No čo ju čaká po tom, čo sa z jej života vytratia takmer všetky farby? Lúčom v obkolesujúcej tme, ktorá ju pohlcuje viac a viac ostane len jej priateľka Uma.
- na vypočutie v Archíve EXTRA


Obsadenie: Lucia Hurajová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Barbora Andrešičová, Miroslava Frankovská, Soňa Fábryová, Peter Kočiš, Ivo Gogál, Tomáš Pokorný, Martin Toman, Katarína Novotková, Ema Slyšková, Alexandra Lukáčová, Mária Miklošková Hana Slaninová, Veronika Zišková, Ondrej Žec, Barbora Panáková, Eliška Tamaškovičová, Ráchel Rimarčíková, Michal Kvaššay, Richard Hainc, Samuel Ducár, Adrián Hudák, Matej Trnovec a Lukáš Krajčík

Réžia: kolektív autorov (II. a III. ročník réžie a dramaturgie na VŠMU, IV. ročník filmovej scenáristiky – Ráchel Rimarčíková, Anna Demovičová, Michaela Jančošková, Nikki Böjtösová, Samuel Šimkovic, Karin Kopčová

Dramaturgia a pedagogické vedenie: Peter Pavlac a Dušan Kozák
Zvuk: Lukáš Krajčík, Daniel Valovič, Richard Zbiták, Dominik Hauskrecht, Filip Benkovits, Filip Farkašovský

Hudobná dramaturgia: Matúš Wiedermann, Juraj Bolf
Hudba: Lukáš Krajčík, Martin Toman
Produkcia: Petra Kasanová


Foto/zdroj: Austin Neill on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame