Fíčer: Iný prezident

Fíčer: Iný prezident

Premiéru vysielame v nedeľu 26. 5. o 15:00 v RD.

Autorka Katarína Urban Richterová vo svojom fíčri sleduje osud neobvyklého štátu a jeho prezidenta. Počas letného výletu na Balkán založil mladý Čech Vít Jedlička nový štát a stal sa jeho prezidentom. Krajina Liberland bola najprv kuriozitou, o ktorej písali všetky veľké médiá - medzinárodne neakceptovaná, položená na často zaplavovaných výbežkoch Dunaja, utópia, odsúdená na zánik. Avšak aj po siedmych rokoch prezident Jedlička naďalej „prezidentuje“ a Liberland stále naberá nových podporovateľov, mladých ľudí z celého sveta.


Bio autorky:

Katarína Urban Richterová je medzinárodne oceňovaná novinárka a podcastová producentka. Po vyše 10 rokoch pôsobenia v RTVS, počas ktorých spolupracovala aj s medzinárodnými médiami ako BBC, ORF, či CNN, začala s tvorbou podcastov a audio-dokumentov. V roku 2015 sa stala finalistkou prvého podcastového akcelerátora na svete (WNYC Podcast Accelerator) v USA.

V roku 2021 s podcastom „The Secret Struggle for Cold War Dominance“ vyhrala prestížnu cenu Lovie Award za najlepší európsky podcast v sekcii Vedy a Vzdelávania. V roku 2023 bol jej naratívny podcast „Noví Susedia“ vybraný medzi top štyri podcasty európy v oblasti Správy a Politika a za jej podcast „Ako Šafránu“ bola nominovaná na slovenskú novinársku cenu.

Vo svojej produkcii sa venuje rôznym témam, konverzačným, ako aj naratívnym a umeleckým podcastom a rozhlasovým formátom. Okrem spomenutých patria medzi jej produkciu aj podcasty: „Tajné Korene“, „Také Pletky“, či podcast „Krajina Mladých“.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame