Rozhlasová hra: Z dna liptovského mora

Rozhlasová hra: Z dna liptovského mora

Premiéru vysielame v utorok 19. 9. o 20:00 v RD.

Počas rokov 1969 1975, kedy sa budovala Liptovská Mara, bolo vysídlených 13 obcí a presťahovaných 940 rodín. Druhé najväčšie vodné dielo na Slovensku navždy zmenilo tvár Liptova, pod svojou hladinou pochovalo jeho významnú a historicky najcennejšiu časť a zmenilo životy asi 4 tisíckam obyvateľov zatopených obcí. Mnohí sa presťahovali do mesta a museli si zvykať na život paneláku. Vzťah k pôvodnému domovu ostáva však pre niekoľko generácii stále živý a má rozličné podoby.

Rozhlasová hra hovorí o minulosti aj prítomnosti. Najmä v posledných desaťročiach, s prudkým, často nekontrolovaným rozvojom turizmu a výstavby sa v okolí priehrady dejú zmeny, ktoré nanovo formujú tvár Liptova. A podobne ako v minulosti, ani v súčasnosti nie je tento proces dostatočne férový a transparentný. Táto téma je jadrom komornej drámy autorky Zuzany Líškovej, ktorej rodina pochádza zo zatopených obcí. Práve ich rodinný príbeh, ale aj rozhovory s vysídlencami a rôzne archívne materiály, boli inšpiráciou pri písaní rozhlasovej hry o starých a nových krivdách, zmiznutí jedného miesta z mapy a nútenej strate domova.

Svätomarci sa tak ako každý rok stretávajú pri varení guláša, spomínajú a hlasujú na schôdzi o spoločnom majetku – pozemkoch v blízkosti priehrady. Pri tejto príležitosti sem prichádza aj rodina Matejkovcov, ktorú zastupujú tri generácie. Členovia rodiny sa však rozhádajú kvôli mimoriadne výhodnej ponuke, ktorá je šancou na aspoň symbolické, opätovné získanie domova.

Vo vnútorných monológoch postáv sa ponárame pod hladinu, do spomienok na stratený svet a do emócií, s ním spojených. Okrem klasického dramatického príbehu má hra aj dokumentárnu rovinu – rozhovory s „vytopencami“ ktoré na ich každoročnom stretnutí nahrala autorka spolu s režisérom Jánom Mikušom.

Dokumentárno-dramatickú kompiláciu dopĺňajú tradičné pesničky Svätomarcov, sprevádzané akordeónom Lídy Hodulíkovej.

Autorka pôvodnej rozhlasovej hry: Zuzana Líšková

Obsadenie: Eva Matejková, Renáta Rundová, Miroslav Noga, Vladimír Jedľovský, Božidara Turzonovová, Ivan Romančík a Ivan Šándor

Réžia: Ján Mikuš
Dramaturgia
: Michaela Materáková
Zvukový majster: Jakub Horňák
Hudobná dramaturgia
: Lída Hodulíková
Produkcia
: Petra Kasanová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame