Fíčer: Spýtaj sa vašich '93

Fíčer: Spýtaj sa vašich '93

Premiéru vysielame v piatok 1. 9. o 14:00 v RD.

Čo ste robili na Nový rok 1993? Preberali ste sa zo Silvestrovskej zábavy? Sledovali rozdelenie Československa? ...kachličkovali?

Slovensko je mladý štát, ktorý je stále v procese hľadania svojej identity. Po rozdelení republiky, po desaťročiach a storočiach nedostatku autonómie, sa na Slovensku vyhupol na svetlo sveta hrubozrnný nacionalizmus 90-tych rokov, ktorý sa nepodarilo úplne spracovať doteraz. Čelili sme a čelíme rôznym formám korupcie a problémov v politike mladej demokracie. Ako dôsledok, množstvo ľudí práve so schopnosťami zveľaďovať naše spoločenstvo odchádza do zahraničia za lepšími možnosťami. Na druhej strane sa síce pomaly, ale predsa vytvára aj priestor pre vlastnú modernú identitu, kultúru a snáď aj právny štát hodný dôvery svojich občanov.

Autorka fíčra Barbora Berezňáková vyštudovala filmový strih a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave, ročné štúdium filmu v Španielsku a absolvovala aj kurz filmovej réžie v New Yorku. Pri 50.výročí sovietskej okupácie Československa ako spoluautorka predstavila projekt Spýtaj sa vašich: 68. Ako hovorí, mal predovšetkým podnietiť ľudí uvedomiť si vlastnú úlohu v histórii. História a jej pripomínanie sú totiž podľa Barbory dôležité na to, aby sme pochopili situáciu, v ktorej žijeme, a následne aj zásady, podľa ktorých sa rozhodujeme. Pokračovanie tohto projektu, ktoré sa venuje výročiu novembrových udalostí roku z 1989.V septembri 2019 predstavila Barbora slovenskému publiku svoj prvý dlhometrážny film Skutok sa stal, o únose syna bývalého prezidenta Michala Kováča. Spýtaj sa vašich ´93 je pokračovaním úspešného projektu, ktorý podnecuje medzigeneračný dialóg o traumách našej demokratickej spoločnosti, tentokrát od rozpadu Československa a znovuspojení sa v Európskej únii.

Projekt spýtaj sa vašich nadväzuje na úspešné diely série – Spýtaj sa vašich 68/89 a chce zachovať vnímanie doby skrz optiku obyčajných ľudí.

Foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame