Naša zabudnutá klasika: Bohyne na Žítkovej

Naša zabudnutá klasika: Bohyne na Žítkovej

V premiére vysielame v piatok 1. 9. o 21.00 v RD.

Autorka rozhlasovej dramatizácie: Lucia Mihálová
Autor prózy: Ferdinand Dúbravský

Hoci ľudové liečiteľstvo, zaklínanie a mágiu z oblasti česko-slovenského pomedzia, kde je tento fenomén známy ako bohovanie, v súčasnosti veľmi úspešným románom Žítkovské bohyne zviditeľnila česká autorka Kateřina Tučková, píšu o ňom už aj starší autori. Dnes už pre nás takmer neznámy autor Ferdinand Dúbravský (1850-1926) o ňom píše vo svojom cestopise Bohyne na Žítkovej, ktorý autorka Lucia Mihálová pretavila do rovnomennej, humorne ladenej rozhlasovej hry.

Ferdinand Dúbravský región moravských kopaníc dôverne poznal. Študoval na skalickom gymnáziu a ako pisár, pomocný učiteľ a redaktor pracoval raz na jednej, raz na druhej strane terajšej česko-slovenskej hranice. Bol veľmi plodným autorom, venoval sa najmä próze, ale písal aj rozprávky a divadelné hry pre deti i dospelých.

Svoje pozorovania o žítkovskom „bohovaní“ zhrnul do etnograficky, no i kriticky orientovanej dokumentárnej prózy, ktorá sa čitateľovi snaží poodhaliť nekalé praktiky ľudových liečiteliek a pomáhačiek a pranieruje šarlatánstvo a „šmejďácke“ praktiky, ktoré sú aj v dnešnej dobe dobre známou a aktuálnou otázkou. Práve na Dúbravského snahe poodhaliť fungovanie pochybných praktík aj s celým ich podporným aparátom a rozšíriť tak medzi ľuďmi osvetu, vystavala autorka Lucia Mihálová veľmi umne svoj príbeh. Bulvárna dobová tlač je naklonená bohyni, ktorá je podľa nich nespravodlivo obvinená z podvodu. Poslucháč sleduje postavu novinára, ktorá prichádza priamo na miesto činu, aby prišiel veci na koreň a odhalil skutočnú pravdu.

Obsadenie: Juraj Kemka, Dana Gudabová, Miroslav Beňušík, Tomáš Majláth, Michal Rovňák a ďalší.

Réžia: Karol Horváth
Dramaturgia: Michaela Materáková
Zvuk
: Peter Hájek
Hudobná dramaturgia:
Rudolf Pepucha
Produkcia: Valéria Potančoková

Foto/zdroj: Július Szabó / webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame