10. ročník cyklu Fórum mladých autorov

10. ročník cyklu Fórum mladých autorov

Premiéra v utorok 27. 6. o 20:00 a v piatok 30. 6. od 21.30 v RD.

Dramaturg Peter Pavlac v rozhovore s Marianou Jaremkovou predstavuje projekt Fórum mladých autorov s fokusom na jeho 10. edíciu, ktorú si poslucháči budú môcť vypočuť v premiére už nasledujúci týždeň 27. a 30. júna o 20.00 v RD. Tento unikátny projekt Slovenského rozhlasu v spolupráci s VŠMU dáva priestor študentom a študentkám, aby si na pôde Slovenského rozhlasu vytvorili svoju vlastnú autorskú rozhlasovú hru a vyskúšali si tak kreatívne a technické možnosti práce so zvukovým médiom. Kam sa cyklus posunul za desťročie svojej existencie a ktoré témy rezonujú tento rok?

RL 20.6.23 - Peter Pavlac - Fórum mladých autorov X. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Fórum mladých autorov X. je už v poradí desiatou edíciou cyklu minidrám študentov VŠMU. Po dvoch pomerne komplikovaných ročníkoch spojených s pandémiou koronavírusu sme radi, že sa projekt podarilo zrealizovať v jeho pôvodnej forme a zvyčajnom termíne naviazanom na ukončenie ročníka v akademickom roku. Študenti divadelnej réžie a dramaturgie boli teda opäť konfrontovaní s nevyhnutnosťou pokúsiť sa popasovať s rozhlasovým formátom – 30 minútová minidráma. Po dlhodobej prínosnej skúsenosti sme zopakovali aj spoluprácu so zvukovými majstrami z externého prostredia. Zvukový majster Dušan Kozák, o.i. pedagóg ateliéru zvukovej skladby na FTF VŠMU, prizval do projektu svojich študentov zvukovej skladby. Zásadný aspekt syntetickej tvorby aj s generačným pohľadom tak opäť mohol prebiehať na všetkých úrovniach realizácie (text/réžia/zvuková realizácia).

Na vypočutie v Archíve EXTRA

Anna Demovičová: Hlasová schránka

Katarína Csikmáková: Kamil a Lujza

Silvia Matejčíková: Môj kúsok samoty

Ráchel Rimarčíková: Modrá veľryba

Emma Vičanová: Mušľa v uchu

Laura Fedorová: Nechcem

Tento rok sa objavili texty s hlbokou angažovanou výpoveďou o zložitej (často bezvýchodiskovej) psychickej kondícii mladej generácie, niektoré dokonca s prvkami dystópie, rovnako tak veľmi osobné a originálne poňaté reflexie konfliktov generačných, až po surreálne hravý, zdanlivo rozprávkový príbeh, ktorý sa svojou pointou opäť zreteľne vyjadrí k problému neschopnosti nadväzovania hlbších citových väzieb, tak veľmi symptomatickému pre dnešnú spoločnosť. Takisto sa vracajú obrazy paradoxnej osamelosti človeka v dobe inflácie komunikačných prostriedkov, či súčasná reflexia absolútnej krehkosti vzťahu rodičov a detí, to všetko v priamej, často jazykovo drsnej podobe, pretože jedným zo zmyslov tohoto projektu je študentov viesť k otvorenosti svojich umeleckých výpovedí.

Kolektív autorov: II. ročník réžie a dramaturgie na VŠMU – Silvia Matejčíková, Emma Vičanová, Ráchel Rimarčíková, Anna Demovičová, Laura Fedorová, Katarína Csikmáková

Dramaturgia a pedagogické vedenie: Peter Pavlac a Dušan Kozák
Zvuk: Oleksandr Buhaiev, Olesia Stepura, Marek Brinzík, Matúš Dibarbora, Miroslav Mlynka, Pavol Guman
Hudobná dramaturgia: Matúš Wiedermann
Produkcia: Valéria Potančoková a Linda Gallová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame