Naša zabudnutá klasika: Štefan Koňarčík – Chrapek a Pán BOH

Naša zabudnutá klasika: Štefan Koňarčík – Chrapek a Pán BOH

Premiéra v piatok 2. 6. o 21:00 v RD.

Autor poviedky: Milo Urban
Dramatizátor poviedky: Marek Ťapák

Milo Urban – Napriek svojej politicky problematickej (novinárskej) činnosti počas Slovenského štátu (denník Gardista) patrí Urbanova tvorba spred II. svetovej vojny k zásadnému príspevku do slovenskej literárnej spisby. Ide predovšetkým o román Živý bič (1927) a jeho voľné pokračovania: Hmly na úsvite (1930) a V osídlach (1940). Podstatná je však aj jeho rozsiahla poviedková tvorba z tohoto (medzivojnového) obdobia, kde sa stretáva realita ťažkého života obyvateľov hornej Oravy (odkiaľ pochádzal) s ich zložitým myšlienkovým a emočným svetom. Urban zobrazuje, no nepoučuje, necháva svoje postavy dospievať do hraničných situácií, aby mohol odkryť hĺbku motívov ich konania, demaskovať stereotyp, kruto a otvorene.

Poviedka Štefan Koňarčík – Chrapek a Pán Boh (1928) je útla na dejové udalosti, avšak veľkorysá k zobrazeniu vnútorného sveta hlavného hrdinu - chlapca, vo veku približne 11-12 rokov, ktorý nikdy nepoznal svojho otca a po tragickej smrti matky ostáva na svete celkom sám. Jeho tragédia sa však znásobuje faktom, že nie je celkom bežným chlapcom. Je zvláštny, oveľa viac ponorený do svojho vnútorného sveta, než prítomný v realite. Po smrti matky prechádza z opatrovníctva najbližšej rodiny do rúk ďalším a ďalším. Nikde nezotrvá, pretože v praktickom svete zlyháva: pasie kravy, ujdú mu, pasie hydinu, stratí sa mu, jednoducho nie je nikoho, kto by mu vedel alebo chcel pomôcť. Každý jeho pobyt u ďalších príbuzných končí vyprevadením s vetou: „Choď, Pán Boh ti pomôže“.

Dramatizátor a režisér Marek Ťapák sa rozhodol vo svojej dramatizácii a rozhlasovej realizácii práve transcendentálny aspekt tohoto hľadania výrazne podporiť. Dospel tak k zreteľnému zvýrazneniu kontrastu medzi krutosťou, až cynickosťou dediny zoči-voči subtílnej inakosti chlapca, ktorý len hľadal odpoveď na otázku, kde nájde pokoj a bezpečie pre svoje dospievanie, kde je ten Boh, ktorý mu má pomôcť.

Obsadenie: Martin Spišák, Helena Geregová, Lucia Vráblicová, Táňa Kulíšková, Vladimír Jedľovský, Ján Gallovič, Juraj Predmerský, Ľubica Konrádová, Zuzana Kapráliková, Dušan Vaňo, Jozef Benedik a Ladislav Konrád

Foto/zdroj: Gustáv Mallý / webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame