Rozhlasová hra: Náš Avion

Rozhlasová hra: Náš Avion

Premiéra: utorok 30. 5. o 20:00 v RD

RTVS uvedie pôvodnú rozhlasovú hru Lenky Čepkovej Náš Avion, napísanú z príbehov obyvateľov obytného bloku Avion architekta Josefa Mareka, postaveného v roku 1932 v Prešporku.

Budova obytného bloku Avion architekta Josefa Mareka z roku 1932 je ikonickou stavbou funkcionalistickej architektúry v Bratislave. Dramatička Lenka Čepková zbierala príbehy obyvateľov Avionu a napísala hru, v ktorej sa preplieta niekoľko príbehov, vinúcich sa od tridsiatych rokov až po dnešok.

Rozhlasová hra - Náš Avion - Rozhovor s Karolom Horváthom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„V Avione žili najmä Slováci a Češi alebo Moraváci, čo si ja pamätám. Vlastne... nie, počkaj... boli tam aj nejaké zmiešané manželstvá – slovensko - nemecké alebo slovensko - maďarské a podobne. Tie rodiny... to boli najmä významní doktori, právnici, umelci, učitelia, vedci,... skrátka taká vyššia stredná vrstva – nielen ekonomicky, ale najmä vzdelanostne. Intelektuálne. Predstavovali už novú Bratislavu, nie ten tradičný Prešporok.“

Príbehy odzrkadľujú spletité medzivojnové obdobie – na jednej strane sa v multikultúrnom meste rozkvet občianskej spoločnosti a hospodársky rast počas Československej republiky premietli aj do novej architektúry Bratislavy. Na druhej strane silnejúci nacionalizmus a fašizmus postupne viedli k perzekúciám a deportáciám veľkej časti obyvateľstva. Avion je jednou z dodnes dobre fungujúcich dôkazov myslenia o spoločnosti a architektúre z tohto obdobia.

Produkcia: Valéria Potančoková

Hudobná dramaturgia: Rudolf Pepucha

Majster zvuku: Andrej Klimits

Dramaturgia: Ján Šimko

Réžia: Karol Horváth

Účinkujú: Anna Čonková, Tomáš Majláth, Eva Matejková, Anikó Vargová, Ľudmila Swanová, Valéria Potančoková, Ján Mistrík, Miroslav Beňušík, Denis Farkaš, Denis Šatan, Samuel Vrták, Dalibor Petkáč, Tomáš Kovarovič, Zuzana Jurigová – Kapráliková, Melánia Jakabovičová, Frederik Martinus a Adam Szajewski.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame