Nahlas: Radikálna pozornosť

Nahlas: Radikálna pozornosť

Premiéra 17. 5. 2023

Život lišajníkov a ich mnohotvárna anatómia pripomínajú fantastické svety cudzích planét. Fascinácia tvarmi a farebnými paletami lišajníkov prerástla do nápadu zdokumentovať lišajníky na betónových múroch Petržalky. Interdisciplinárny umelec Jonáš Gruska je autorom knihy Petržalské lišajníky, stránky lisajniky.sk a organizátor hubového festivalu MykoLOM. Rozpráva o symbiotickom spolužití nenápadných organizmov a svojom angažovanom vzťahu k lokálnej prírode. Spolu s filmárkou Terezou Dodokovou sa zatúlajú do lesa, kde odkrývajú diverzity lišajníkov a ich spoločenstvá.

Fíčer na vypočutie v Archíve RTVS

Bio autorov: Jonáš Gruska študoval Institute of Sonology v Haagu a Hudobnú akademiu v Krakove. V roku 2011 založil spoločnosť na výrobu zvukových nástrojov LOM a vydavateľstvo, ktoré sa zameriava na východoeurópske/stredoeurópske experimentálnu hudbu a zvuk. V roku 2018 založil LOM space, miesto pre súčasný zvuk v Bratislave. Je autorom niekoľkých albumov ako napríklad Žaburina alebo Spevy a pod LOM labelom publikoval knihu Petržalské lišajníky.

Tereza Dodoková je absolventkou scenáristiky na FTF VŠMU. Aktuálne vyvíja celovečerný debutový film Mína v produkcii Silverart. Spolupracovala na niekoľkých krátkometrážnych experimentálnych, dokumentárnych a hraných filmoch. Zameriava sa na experimentálny film, filmovú publicistiku a prácu s archívom. Je členkou kolektívu Pontón.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame