Treba vôbec upratovať v čase vojny?

Treba vôbec upratovať v čase vojny?
Treba vôbec upratovať v čase vojny? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Smutné prvé výročie vojny na Ukrajine si pripomenieme rozhlasovou hrou Treba vôbec upratovať v čase vojny?. Premiéra v Rádiu Devín 24.2. o 21:30.

Texty použité v hre vznikli vďaka iniciatíve, ktorá krátko po vypuknutí konfliktu, oslovila niekoľko ukrajinských dramatikov na napísanie divadelných hier, ktoré vzápätí cestovali po celom svete a už v máji boli v slovenských prekladoch, na pôde Divadelného ústavu, prezentované aj u nás. Tri z týchto minidrám sú princípom koláže spojené do kompaktného rozhlasového dramatického celku. Veľmi osobné a autentické svedectvá troch autorov z prvej ruky približujú šok, emócie, príbehy a situácie spôsobené desivou novou realitou Ukrajincov. Autori v nich pracujú s dokumentárnymi materiálmi, záznamami z elektronickej pošty, sociálnych sietí a telefonátov, či spomienkami, ktoré majú formu akýchsi denníkových zápisov, no vkladajú do nich aj svoje aktuálne postrehy a úvahy.

Rozhovor s dramaturgičkou Michaelou Materákovou, režisérkou Milenou Lukáčovou, zvukovým majstrom Stanislavom Kaclíkom:

RL 24.2.23 - O premiére hry Treba vôbec upratovať v čase vojny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako hra vznikla a ako sa do Slovenského rozhlasu dostala, vysvetľuje dramaturgička Michaela Materáková:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Andrij Bondarenko patrí k strednej generácií ukrajinských autorov a dramatikov, v súčasnosti je šéfdramaturgom bábkového divadla v Ľvove. Vo svojom monológu Mier a pokoj rozpráva príbeh vlastnej rodiny a cez dramatické osudy niektorých jej členov sa vracia k zásadným momentom histórie svojej krajiny a postupne skladá mozaiku, ktorá lepšie umožňuje pochopiť ukrajinskú súčasnosť.

Jelena Astasjevová je dramatičkou a spisovateľkou z Chersonu a spoluzakladateľkou kyjevského Divadla dramatikov. Jej dráma Slovník emócií v čase vojny pracuje so záznamami denníkového charakteru, kúskami rozhovorov a internetových chatov, ktoré sú usporiadané do kapitol, nazvaných podľa intenzívnych emócií, ktoré so sebou priniesla extrémna životná situácia.

Lena Ľahuškonkova je najmladšou z trojice autorov, dvornou dramatičkou Odeského divadla a laureátkou ceny European Young Drama Award. Centrom jej drámy Topol – M letí na mačku Brošku s existenciálnym a filozoficko-etickým podtextom je situácia, v ktorej počas chaotickej evakuácie necháva majiteľka vo svojom byte v okupovanom Hostomeli mačku a snaží sa pre ňu, cez sociálne siete, nájsť pomoc. Hra má aj autobiografickú rovinu, v ktorej prostredníctvom sietí situáciu pozoruje autorka, počas kolobehu presunov medzi vlastným bytom a krytom v pivnici bytového domu.

Hudobná a zvuková zložka rozhlasovej hry umne prepája tri príbehové roviny do kompaktného celku a vytvára efektnú poetickú nadstavbu. Silným jednotiacim prvkom je najmä hudba, ktorú do hry nahrali členovia Charkovského štátneho a akademického divadla M.V.Lysenka - motívy a melódie z ukrajinských ľudových a populárnych piesní, ktoré majú pre Ukrajincov špecifickú silu a symboliku.

Ukážka z nahrávania hudobnej zložky:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Treba vôbec upratovať v čase vojny? Veta z drámy Jeleny Astasjevovej sa zamýšľa nad absurditou bežnej banálnej ľudskej činnosti v situácii, keď príbytok i jeho obyvateľov môže kedykoľvek zo zemského povrchu zmiesť bomba. Je v nej vyjadrená brutalita s akou vojna vstupuje do ľudských životov a obracia ich naruby.

...a napokon vyjadrenie režisérky rozhlasovej hry, Mileny Lukáčovej:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Účinkujú: Rebeka Poláková, Martin Hronský, Edita Kopričević- Borsová, Dušan Szabó, Martin Toman, Ivo Gogál, Dušan Kaprálik, Lucia Vráblicová, Katarína Križanová, Jana Lieskovská, Romana Hudec Orlická, Helena Geregová, Miroslava Belancová, Ľudmila Verbická a Mykyta Marynčak.

Počúvajte v piatok 24. februára 2023 o 21:30 na frekvenciách Rádia Devín.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame