Fórum mladých autorov IX.

Fórum mladých autorov IX.

Premiéru vysielame v utorok 13. 9. a v piatok 16. 9. 2022 v RD.

Fórum mladých autorov IX.
je už v poradí deviatou edíciou cyklu minidrám študentov VŠMU. Po dvoch rokoch koronavírusovej determinácie šlo konečne opäť o „štandardný“ ročník, v ktorom boli študenti divadelnej réžie a dramaturgie (a tento rok i herectva) opäť konfrontovaní s nevyhnutnosťou pokúsiť sa popasovať s rozhlasovým formátom – 30 minútovou minidrámou.

Po niekoľkoročnej prínosnej skúsenosti sme zopakovali aj spoluprácu so zvukovými majstrami z externého prostredia. Zvukový majster Dušan Kozák, o.i. pedagóg ateliéru zvukovej skladby na FTF VŠMU, prizval do projektu svojich študentov zvukovej skladby. Zásadný aspekt syntetickej tvorby aj s generačným aspektom tak opäť mohol prebiehať na všetkých úrovniach tvorby (text/réžia/zvuková realizácia).

Tento rok vzniklo v projekte sedem minidrám. Ich rôznorodosť odráža individuality samotných tvorcov, ktorí, či chcú-či nie, rozhodne reprezentujú generačný pohľad na našu prítomnosť. Ak ich však niečo jednoznačne prepája, je príklon k výraznej intimite, či už vzťahov, či samotného osobného prežívania reality, dokonca i dejín našej krajiny.

Neviny sú zrelou (a jemne ironickou, zároveň emočne hlbokou) výpoveďou o konci jedného manželstva, Bejvávalo zasa reakciou na vnucujúci sa psychologický aspekt súčasnej reality v podobe narcistnej poruchy osobnosti. Možnosť modriny citlivou introspekciou do osamelej mysle mladej spisovateľky, Malá dáma nemilosrdnou je ukážkou dopadu sexuálneho zneužitia dievčaťa na jej život v dospelosti, Koláč zasa reflexiou snahy o prekonanie doslova generačnej traumy medzi otcom a dcérou.

Netradične napísaný text Hamornices mundi predstavujúci cestu experimentálnej hudobníčky Laurie Spiegel k realizácii svojej vízie elektronickej verzie Keplerovej hudby sfér je určite i pokusom pátrať po hraniciach možností seba i média, s ktorým umelec pracuje a napokon jediný text s historickým pozadím, Aby nás v snehu nezbadali, zaujímavým spôsobom odrážajúci nie len koniec II. svetovej vojny na našom území, ale najmä dopad vojny na svet mladej ženy (aj reálny aj metaforický), ktorá v tomto komplikovanom čase dospieva a začína nový život.

Réžia: autori hier / každý si režíroval svoju - Aneta Bocková, Ivana Kováčiková, Marianna Stančoková, Katarína Jungová, Roberta Chrťanská a Alexandra Lukáčová, Samuel Furmánek, Hana Launerová
Dramaturgia a pedagogické vedenie: Peter Pavlac a Dušan Kozák
Hudobná dramaturgia: Ľudmila Hodulíková, Rudolf Pepucha
Zvuk
: Adriana Mackovčáková, Jakub Smolák, Jakub Spiszak, Boris Štofaňák, Štefan Tomko, Gilbeert Nitsch a Lucia Vojtíšková
Produkcia
: Marcela Stanková

Obsadenie: Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Lucia Hurajová, Zuzana Konečná, Katarína Šafaříková, Patrícia Balajová, Alexandra Lukáčová, Sára Polyaková, Kristína Spáčová, Aneta Bocková, Boris Farkaš, Milan Bahul, Richard Stanke, Milo Kráľ, Jakub Švec, Kristián Baran, Adam Hilek a Michal Candrák

Program:

UTOROK 13. 9. 2022 od 20:00
1. NE/VINY / 26 min, r. Marianna Stančoková

2. ABY VAS V SNEHU NEZBADALI / 30 min, r. Katarína Jungová
3. HARMONICES MUNDI / 27 min, r. Aneta Bocková
4. MALÁ DÁMA / 27 min, r. Ivana Kováčiková
5. BLACK OUT / 23min, r. Hana Launerová

PIATOK 16. 9. 2022 od 21:00
1. MOŽNOSTI MODRINY / 27 min, r. Roberta Chrťanská

2. KOLÁČ / 17 min, r. Alexandra Lukáčová
3. BEJVÁVALO / 36 min, r. Samuel Furmánek

Prajeme Vám príjemný umelecký zážitok.

Foto/Zdroj: Thomas Le on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame