Fúzia múz #5: Bielik/Plevčík/Tomovič, Turtev, Procházka

Fúzia múz #5: Bielik/Plevčík/Tomovič, Turtev, Procházka

: Vysielame v premiére v sobotu 28. 5. o 15:00 v RD.

Robo Bielik píše akoby experimentoval s podobami čo najautentickejšej, miestami až chirurgicky presnej reflexie seba samého a sveta navôkol. Osciluje medzi pólmi seba a sveta, póly v básnikovom chápaní často splývajú. Nepotrebuje vzletné metafory, hoci ako maliar vie byť barokovo opulentný, jeho textové práce majú namiesto exaltovaných obrazov skôr strohý charakter. Snaží sa zreteľne pomenovať to, čo ľuďom hranice jazyka umožňujú, čo nie.

Zaujímavé je práce odkazovanie k tomu, čo leží za hranicou jazyka. Do bodky platí teoretické konštatovanie, že autorovo videnie sveta je poznačené citlivosťou voči bolesti, ktorú vníma ako konštantnú vlastnosť existencie spoločnú pre všetkých. Robert Bielik je vo svojej výpovedi koncízny, nepotrebuje veľa slov, a predsa vyhmatá vrstvy pod povrchom, ktoré bývajú pre väčšinu z nás prehlušené balastom spoločenského huriavku. Môže si dovoliť samotu premýšľajúceho, je mu v nej – a s ním aj nám, čitateľom a poslucháčom – dobre.

V piatej časti Fúzie múz sa v tvorivom dialógu stretnú jeho básne s interpretáciou herca Pavla Plevčíka a hudbou troch bluesových šamanov – Ivana Tomoviča, Juraja Dura Turteva a Ericha Boboša Procházku.

Viac o špecifikách novej časti hovorili v našom štúdiu hudobník Juraj Dura Turtev a dramaturg Marek Kundlák:

Fúzia múz #5 - Rozhovor s Jurajom Turtevom a Marekom Kundlákom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Réžia: Adam Hanuljak
Majster zvuku: Rudolf Fritzman
Hudobná dramaturgia: Marek Kundlák a Matúš Wiedermann
Dramaturgia: Zuzana Belková

Foto/Zdroj: RTVS /RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame