Rozhlasová hra: Národné divadlo

Rozhlasová hra: Národné divadlo

: Premiéra v utorok 26. 4. o 20.00 v RD.

V pôvodnej rozhlasovej hre Karola Horáka si pripomenieme život slovenského romantického básnika Janka Kráľa, ktorý sa narodil 24. apríla 1822. Horák vytvoril netradičný typ historickej hry, v ktorej sa biografia a tvorba básnika premieta do súčasnosti a jeho intímne verše sa ocitajú na javisku divadla národného zápasu o jazyk a sebaurčenie.

Karol Horák sa v niekoľkých historických hrách zaoberá významnými osobnosťami slovenskej literatúry a politiky devätnásteho storočia, pričom ich život a pôsobenie vždy osvetľuje z perspektívy súčasníka. V prípade Janka Kráľa si všíma jeho rodinné zázemie, rozhodnutie študovať na Evanjelickom lýceu v Bratislave napriek počiatočnému nesúhlasu otca, spory s Ľudovítom Štúrom o vzťahu umelca k národu, účasť na zápasoch o podobu národa, miestnu vzburu, ktorú s Jánom Rotaridesom podnietili na Honte, väznenie v Šahách. Do obrazu Kráľových vstupov verejného života sa vpletá básnikov vnútorný zápas o podobu vlastnej poézie, ktorej zdroje, okrem iného, nachádzal v ľudovej tvorbe a extatických zážitkoch.

Epizódy z Kráľovho života nepodáva Horák lineárne, hľadá medzi nimi skôr vnútorné súvislosti. Dôležitými postavami v Horákovej hre sú Diabol, Smrť a Prorok, objavujúci sa v Kráľových víziách. Prostredníctvom postáv Antropológa, Osvetára a hrobárov zasa autor nastoľuje problematiku interpretácie Kráľovho diela a biografie v kontexte konštitúcie národnej kultúry v čase vzniku Československej republiky, teda v dôležitom období, keď bolo okrem iných inštitúcií založené Slovenské národné divadlo.

Viac o premiére si vypočujete v rozhovore s Jánom Šimkom, dramaturgom rozhlasovej hry Národné divadlo:

O rozhlasovej hre Národné divadlo s dramaturgom Jánom Šimkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



O Jankovi Kráľovi, hlavnej postave tejto hry sa s autorom, Karolom Horákom zhovárala Hana Rodová:

Rozhovor s Karolom Horákom o hre Národné divadlo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Produkcia: Marcela Stanková
Hudobná dramaturgia: Marek Kundlák

Majster zvuku: Peter Pištek

Dramaturgia: Ján Šimko

Réžia: Laco Kerata

Účinkujú: Janko Kráľ – Matúš Kvietik, Matka Ľudovíta Štúra – Renáta Horňáková-Rundová, Otec Janka Kráľa – Matej Landl, Ľudovít Štúr – Richard Stanke, Alexander Vrchovský – Tomáš Vravník, Juraj Palkovič – Alfred Swan, Gróf Pulszky – Dušan Kaprálik, Ján Rotarides – Juraj Hrčka, Matka Jána Rotaridesa – Dagmar Sanitrová, Prorok/Učiteľ – Ján Gallovič, Diabol/Osvetár – Števo Martinovič, Smrť/Starena – Mirka Frankovská, Janko Kráľ ako chlapec – Gregor Šimko Ďalej účinkujú: Michaela Hanudelová, Miro Trnavský, Lukáš Frlajs, Vlado Jedľovský, Laco Kerata, Štefan Richtárech, Martin Vittek, Jozef Benedik, Dušan Vaňo, Jerguš Horváth, Šimon Peter Králik



Foto/Zdroj: wikimedia / RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame