Stratení v čase: Kristína a Mária Royové

Stratení v čase: Kristína a Mária Royové

: Premiéra v nedeľu 19.12.2021 o 18.00 v Rádiu DEVÍN.

Na vypočutie v Archíve RTVS.

Posledná tohtoročná časť cyklu Stratení v čase bude patriť dvom významným umelkyniam a sestrám Kristíne a Márii Royovým. Jedna sa stala významnou skladateľkou duchovných piesní, druhá spisovateľkou a najprekladanejšou slovenskou autorkou. Dve diakonky, ktoré spoločne svoje životy zasvätili pomoci najzraniteľnejším.

V Starej Turej zriadili útulne pre siroty, chorých a bezprizorných, nemocnicu, sirotinec Chalúpku ako aj starobinec Domov bielych hláv. Je paradoxom, že ich mená sú dnes širšej verejnosti takmer neznáme. V čase svojho pôsobenia začiatkom 20. storočia museli prekonávať mnohé predsudky, nepriateľstvo a ich odkaz následne v čase socializmu takmer vymizol. Napriek tomu, alebo práve preto, je stále prítomný v ich základných ideáloch.

My sa na osud a celoživotné dielo Márie a Kristíny Royových v cykle Stratení v čase pozrieme zo súčasnej perspektívy, skúsenosťou 21. storočia. S odstupom času môžeme totiž ich život a dielo uvidieť v novej optike a s mnohými presahmi na súčasnosť. Boli priekopníčkami sociálnej práce, dnes by sme povedali, že boli aktivistkami. V rámci autentického vnímania kresťanstva bojovali za ľudskú dôstojnosť. Ich život bol naplnený prácou, vierou a pomocou.

Vypočujeme si súčasnú reflexiu ich odkazu vďaka rozprávaniu evanjelickej farárky Evanjelickej cirkvi Augsburského vyznania na Slovensku Evy Oslíkovej, kurátora Múzea sestier Royových v Starej Turej Pavla Trúsika a literárnej vedkyne Timotey Vráblovej. Rozprávanie doplnia unikátne spomienky dlhoročnej knihovníčky Maríny Ormisovej, ktorá osobne poznala toto prostredie a ľudí, ktorí nadväzovali na odkaz sestier Royových.

Cyklus Stratení v čase autorsky pripravuje Ivica Ruttkayová. Archív relácie



Foto: Archív Kristína Royová / RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame