Rozhlasová hra: Osem uší

Rozhlasová hra: Osem uší
Vysielame na Silvestra 31.12. o 15:00 v Rádiu Devín.

Rozhlasová hra Viliama Klimáčka "Osem uší" vznikla pri prílezitosti 95. výročia slovenského rozhlasu.

Koláž, z ktorej sa skladá príbeh, sa odohráva na Slovensku od roku 1938 do roku 1989, v zvukových krajinách, ktoré, podporené rádiom, formovali naše životy. Epilóg sa odohráva v tej istej krajine v roku 2038.

rozhlas_dejiny_460.jpg

Ako autor píše v úvode: „ Táto hra je poctou rozhlasovému médiu a ľuďom okolo neho a hoci nikdy nemôže vystihnúť komplexnú bohatosť jeho vývoja a histórie, sústredí sa aspoň na štyri výrazné obdobia našich dejín, ktoré by bez rozhlasového vysielania boli celkom iné.“

Audio ukážka hry:
Viliam Klimáček: Osem uší (ukážka) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhlasová inscenácia nechce byť veľkou historickou freskou, ale skôr komornou výpoveďou. Obohatia ju autentické nahrávky z nášho archívu, ktoré vyvolajú u starších generácii možno nostalgické spomienky a u mladších plastickejšiu predstavu o živote v našej krajine v uplynulom storočí.

Ukážka z nahrávania rozhlasovej hry: Eduard Valašík a Ivan Romančík.
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hold rozhlasu a jeho poslucháčom v poslednom dni jubilejného roka.

Ako vraví režisér , Jaroslav Rozsíval, text Viliama Klimáčka ho zaujal tým, že „ide o výlet do našej, slovenskej histórie cez prizmu rozhlasového poslucháča.
Rozhlas samotný je v hre na jednej strane síce okrajový, avšak zároveň v istých situáciách našich dejín bol kľúčovým médiom, ktoré posúvalo udalosti, alebo ich verne komentovalo.“
Čo bola teda najväčšia výzva?
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prečo Slovenský rozhlas siahol práve po hre Viliama Klimáčka? Odpovedá dramaturgička Beáta Panáková :
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Technológie sa vyvíjajú čoraz rýchlejším tempom a samozrejme zasiahli aj prácu zvukových majstrov v SRo. V dnešnej dobe rôzne digitálne databázy ponúkajú už hotové nasimulované zvukové atmosféry rôznych prostredí. Nie všetko sa však dá automaticky spustiť „stlačením gombíka“, ako pripomína zvukový majster Stanislav Kaclík . A v akej atmosfére sa odohráva hra, na počúvanie ktorej vás pozývame?
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Účinkujúci: Eduard Valašík, Dominika Žiaranová, Daniel Fischer, Lucia Hurajová, Dušan Kaprálik, Ivan Romančík, Alfréd Swan, Jozsef Šimonovič ml., Helena Geregová, Juraj Predmerský, Jaroslav Rozsíval.

foto, video: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame