Rozhlasová hra: George Orwell / 1984

Rozhlasová hra: George Orwell / 1984

: V premiére vysielame v utorok 14.12.2021 o 20:00 v Rádiu DEVÍN.
Repríza v piatok 17.12. o 21.00.

Autor románu: George Orwell
Autor rozhlasovej adaptácie: Ján Mikuš
Preklad románu: Juraj Vojtek

Ukážka hry na vypočutie:

RH_1984_Ukážka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hoci bol svetoznámy britský autor Eric Arthur Blair, pôsobiaci pod literárnym pseudonymom George Orwell (1903-1950), literárne činný už od 30-tych rokov minulého storočia, v literárnom svete skutočne zažiaril až po skončení 2. svetovej vojny románom Zvieracia farma. Ten sa okamžite po vyjdení stal takým hitom, že z dôvodov povojnového nedostatku papiera nebolo možné obrovský záujem oň dlhú dobu uspokojiť. Jeho posledný román 1984, ktorý poslucháčom ponúkame v adaptácii a réžii Jána Mikuša, vyšiel sedem mesiacov pred jeho smrťou a nie je o nič menej kultový. Obsahuje neologizmy a pojmy, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou, nielen anglofónneho, kultúrneho kontextu a termíny ako Big Brother (Veľký brat) či Room 101 (miestnosť číslo 101) vošli do dejín pop-kultúry.

Autor situuje svoj antidystopický román do roku 1984, skoncipoval teda svoju hrozivú víziu monštruóznej totalitnej spoločnosti ako čosi, čo ešte môže zažiť i on sám, no celkom iste zažije nasledujúca generácia (hlavnému protagonistovi Winstonovi Smithovi prisúdil v diele rovnaký vek, aký by mal v tej dobe jeho vlastný syn). Zrejme aj táto reálnosť a blízkosť hrozby, spolu s majstrovským literárnym spracovaním témy, je jedným z dôvodov, prečo práve Orwellov román zasvietil v rade tematicky podobne ladených próz a neprestával fascinovať čitateľov nielen v období studenej vojny, ale aj po jej skončení a relatívnom vyprchaní jej príbehovej naliehavosti.

Vo svojom rozhlasovom spracovaní románu sa Ján Mikuš, inšpirovaný príbehom knihy, ktorá bola pre čitateľov svojej doby šokujúcim, no i emocionálne a esteticky silným zážitkom, rozhodol pre odvážne spracovanie, ktoré v maximálnej možnej miere využije rozhlasové prostriedky na vytvorenie „krutého audio-zážitku“. V spolupráci s majstrom zvuku Dušanom Kozákom a skladateľom Matúšom Wiedermannom zasadil Orwellov príbeh posledného človeka (Orwellov pôvodný titul románu bol Posledný človek v Európe) do zvukovo-hlasovo-hudobnej kompozície sveta, ktorý zachvátilo šialenstvo. Winston Smith, posledný jedinec schopný kritického myslenia a pozitívnych ľudských emócií sa vyčleňuje z davu zotročeného totalitným režimom, sužovaný neustálymi pochybnosťami indivídua vyvrhnutého zo stáda, v neľudskom svete, ktorý akýkoľvek pokus vzoprieť sa, kruto potrestá.

Orwell do diela 1984 premietal sociálno-politické skúsenosti Európy prvej polovice 20. storočia aj aktuálnu dobovú politickú situáciu a vnímal krehkú rovnováhu demokracie, ktorá sa môže kedykoľvek poľahky vychýliť jedným či druhým smerom a zrútiť sa ako domček z karát pod tyranským režimom moci a kontroly, ktorý popiera základné ľudské práva. Už v dobe jeho vzniku si román privlastňovali či dezinterpretovali tí, voči ktorým smeruje jeho posolstvo - predstavitelia krajnej pravice i ľavice - a nie je tomu inak ani dnes, kedy sa citátmi z knihy s obľubou oháňajú príslušníci rôznych extrémnych skupín. Dosaďme si za systém, ktorý špehuje každý náš pohyb a každú našu myšlienku sociálne siete, za dve minúty nenávisti reťaz komentov, ktorá strháva anonymný dav k bezprecedentnému hejtu, zatiaľ čo neustále popieranie faktov, prekrúcanie a deformovanie skutočnosti, či vytváranie alternatívnej reality, ktoré je jedným z ústredných motívov diela, sa stáva desivým fenoménom našej doby.

Obsadenie
: Peter Kadlečík, Jana Kovalčíková, Vladimír Šlepec, Juraj Hrčka, Richard Stanke, Ida Rapaičová, František Kovár, Alex Koníček, Erik Koníček, Melánia Jakabovičová, Gréta Luprichová a Andrea Montes Tapiová

Autor scénickej hudby: Matúš Wiedermann

Zbor: deti zo Základnej Umeleckej Školy Ľudovíta Rajtera: Eva Bondarenková, Emma Bulíková, Matúš Gavalda, Marianna Minčičová, Tamara Mrkývková, František Rákoczy, Ella Savasheri a Oliver Štolc

Zbormajsterky: Angela Vargicová a Lenka Kusendová-Maciková

Klavírny sprievod: Markus Urbas

Réžia – Ján Mikuš Dramaturgia – Michaela Materáková, Zvukový majster – Dušan Kozák, Produkcia – Marcela Stanková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame