Stratení v čase: Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka

Stratení v čase: Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka

Na vypočutie v Archíve RTVS

V nedeľu 28. 11. od 18.00 vysielanie Rádia Devín bude patriť ďalšej časti cyklu Stratení v čase. Venovali sme ju osudu legionára, politika, partizána a neskôr politického väzňa Jána Ševčíka.

V roku 2021 vychádza kniha mladého historika Martina Horičku, ktorý sa narodil v roku 1995 s názvom Gottwaldov demokrat – Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka. Tento dvadsaťšesť ročný autor svojou monografiou rekonštruuje príbeh, na ktorý sa už takmer zabudlo a to aj v rámci slovenskej historiografie. Je to príbeh v mnohom pripomínajúci antickú drámu. Sú v ňom dramatické zlomy, paradoxy a fatálne súvislosti. Táto dráma je autentickou výpoveďou o našich nedávnych dejinách.

Jána Ševčíka môžeme vnímať ako politika, ktorý zohral úlohu trójskeho koňa v roku 1948, keď ako čelný politik Demokratickej strany vystúpil na podporu Klementa Gottwalda. Demokratická strana sa stala za pár dní režimu povoľnou Stranou slovenskej obrody, Ján Ševčík sa stal jej predsedom a začal figurovať v najvyššej štátnej politike. Po pôsobení na vrcholných pozíciách čakal Jána Ševčíka a jeho rodinu v roku 1952 prudký pád. Vo vykonštruovanom procese bol odsúdený za „protištátnu činnosť" a nasledujúce roky bol väznený a mučený, rovnako ak jeho manželka Anna. Vzdoroval však obvineniam a odmietal sa priznať k zmanipulovaným obvineniam. Na slobodu sa dostal v rámci amnestie až v roku1960, vrátil sa k rodine ako chorý a zničený človek, ktorý žil už len päť rokov.

V našom rozhlasovom rozprávaní budeme mať výnimočnú možnosť spoznať tento osud s prvkami antickej drámy aj z iného uhla pohľadu, zo spomienok syna Ševčíkovcov – dnes právnika Mariána Ševčíka. Je už jediný z rodiny, ktorý môže vydať svedectvo o týchto tragických a komplikovaných rokoch. Tieto udalosti ovplyvnili jeho zdravie a dodnes si on sám nesie trvalé následky.

O živote Jána Ševčíka v osobných a historických súvislostiach budú hovoriť historici Marek Syrný, Tomáš Černák a Marin Horička autor knihy Gottwaldov demokrat. Ukážky z monografie číta herec Alfréd Swan. Cyklus Stratení čase autorsky pripravuje Ivica Ruttkayová.

Foto/Zdroj: Archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame