Alexander Dubček: Prvý muž Pražskej jari

Alexander Dubček: Prvý muž Pražskej jari

Alexander Dubček je jednou z najvýznamnejších osobností našich moderných dejín. Jeho meno sa stalo symbolom „Pražskej jari“, obrodného procesu a neúspešného pokusu o nastolenie socializmu s ľudskou tvárou, ktorý v auguste 1968 ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom. Napriek tomu "vo vedomí ľudí zostal ako symbol odvahy, humanity a nádeje na lepšie časy," ako sa o ňom vyjadril historik a sociológ, priateľ a spolupracovník Ivan Laluha.

Narodil sa 27.11.1921 v Uhrovci, zhodou okolností v tom istom dome, v ktorom sa 106 rokov predtým narodil Ľudovít Štúr a v tomto roku si pripomíname 100. výročie jeho narodenia. Rádio DEVÍN si pripomenie jeho významnú osobnosť aj vo vysielaní. Špeciálny program môžete počúvať vždy v nedeľu napoludnie v priebehu troch týždňov od 28.11. do 12.12 2021.

V nedeľu 28.11.2021 o 12.00  odvysielame umelecko-publicistické pásmo Emila Benčíka: Tohto človeka sme mali radi z roku 2001, venované osobnosti a životu Alexandra Dubčeka. Účinkujú Alexander Dubček, Paulína Dubčeková, Viera Šablatúrová, Teodor Baník a ďalší. Nasledujúce dve nedele 5. a 12. 12.2021 o 12.00, si budete môcť v dvoch častiach vypočuť umelecko-publicistické pásmo Emila Benčíka: Prvý muž Pražskej jari z roku 1993 o vybraných kapitolách zo života Alexandra Dubčeka. V rozhlasovom dramatizovanom portréte účinkujú: Elo Romančík ako Dubček, František Kovár ako Mlynář, Karol Strážnický ako Novotný, Dušan Tarageľ ako Smrkovský, Igor Hrabinský ako Brežnev, Vladimír Minarovič a Darina Vašíčková ako rozprávači.

Prajeme príjemné počúvanie.

Foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame