Naša zabudnutá klasika: Dobroslav Chrobák / Kaviareň Lýra

Naša zabudnutá klasika: Dobroslav Chrobák / Kaviareň Lýra

: V premiére vysielame v utorok 12.10. o 20:30 v Rádiu DEVÍN.

Autor prozaickej predlohy: Dobroslav Chrobák
Autorka dramatizácie: Lucia Mihálová

V máji uplynulo 70 rokov od smrti významného slovenského prozaika, kritika a esejistu Dobroslava Chrobáka. Chrobákova prozaická predloha pre rozhlasovú hru po prvý krát vyšla v roku 1939 v časopise Elán, v čase celoeurópskeho nástupu fašizmu a zároveň doznievajúceho Chrobákovho osobného konfliktu ohľadom pôvodnosti jeho literárnych diel zo zbierky Kamarát Jašek. Na rozdiel od skorších Chrobákových próz z mestského prostredia v ktorých je kľúčový kontrast človeka z vidieka v mestskom prostredí, hlavná postava Ivan Pustaj je človekom zabývaným v meste. Kým v Chrobákovej novele je rozprávačom vonkajší pozorovateľ, autorka Lucia Mihálová vo svojej dramatizácii rozprávača zvnútorňuje, čím posilňuje motívy osamelosti, vyprázdnenosti a bezcieľnosti hlavnej postavy v odcudzenom a neprajnom vonkajšom svete, ktoré sú pre túto Chrobákovu novelu príznačné. Rozhlasové spracovanie Kaviarne lýra taktiež autorsky rozvíja až prekvapivo moderný - bizarný dejový rámec predlohy a vo zvukovej rovine ťaží z deja situovaného do prostredia kaviarne s hudobnou produkciou.

Obsadenie: Roman Ferienčík, Matúš Krátky, Ondrej Kaprálik, Richard Stanke, Jana Lieskovská, Edita Koprivčević Borsová, Lucia Vráblicová, Romana Van Dang

Réžia: Milena Lukáčová
Dramaturgia: Michaela Materáková
Zvuk: Peter Pištek
Hudobná dramaturgia
: Lída Hodulíková
Produkcia: Marcela Stanková

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej próze i dráme kontroverzné, neznáme, tematicky alebo formálne výnimočné, či dodnes rozhlasovo nespracované texty slovenských autorov. Projekt mal premiéru v lete roku 2017 uvedením šiestich minidrám. Odvtedy vzniklo už viac ako tridsať realizácií, ktoré reflektovali i výročia, či už autorov predlôh, alebo špecifické „dátumy" rôznym spôsobom významné pre našu krajinu. Variabilita tém a foriem je jedným z kľúčov celého projektu, ktorý sa neobmedzuje len na „klasiku" v konvenčnom vnímaní samotného pojmu. Preto sa i vo výbere i v realizácii kombinuje potreba hľadať a nachádzať jednak témy, ktoré jednoznačne vytvárajú výpovedné prepojenie so súčasnosťou a vo výsledku prekračovať hranice všednosti a očakávaných mantinelov v „klasickej" rozhlasovej realizácii.

Foto/zdroj: webumenia.sk Kaviareň I. Vincent Hložník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame