Dramatické Rádio Devín: Peter Karvaš

Dramatické Rádio Devín: Peter Karvaš

 : Vysielame v utorok 13.7. od 20:00 v Rádiu DEVÍN.

Slovenský dramatik, prozaik a divadelný teoretik Peter Karvaš nesporne patril k majstrom rozhlasových minidrám. Výstavba dialógov jeho komorných drám patrí k ukážkovým a jazyk jeho postáv je živý dodnes. Prinášame večer jeho rozhlasových hier.

20:00 / Medzihry / 1994
Kompozícia pitatich rozhlasových minidrám - dialógov ľudí vo vyhrotených životných situáciách, ktoré spája téma Slovenského národného povstania. Režijne naštudoval Ladislav Hyža, účinkujú: František Výrostko, Štefan Halás, Ján Kožuch, Ivan Folkman a ď.

21:18 / Trinásť osvietených / 1998

Pôvodná krátka rozhlasová hra o pochybnostiach človeka a jeho nesplniteľnom želaní mať vždy "vo veciach jasno". Na pozadí sčasti banálneho sporu o existenciu lietajúceho taniera nám majster filozofického dialógu ponúka stret dvoch postáv, ktoré sa vlastnou logikou snažia "urobiť si vo veciach jasno". Dostávajú sa pritom do polemiky, ktorá odkrýva aj oveľa širšie súvislosti. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Juraj Sarvaš a Ľubomír Paulovič.

22:00 / Víťaz konkurzu / 1997

V zdanlivo jednoduchom dialógu dvoch postáv nám hra ponúka nielen možnosť uvažovať nad hriechmi minulosti, ale aj nad základnými otázkami etiky. V réžii Ladislava Hyžu sa v hlavných úlohách sa predstavia Ivan Letko a František Kovár.

Príjemné počúvanie.

Foto: Wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame