Vianočné rozhlasové hry

Vianočné rozhlasové hry

Nalaďte sa na vianočné vlny a prežite s nami pokojný vianočný čas - čas pozastavenia sa,  ktorý topí ľady v srdciach a prináša radosť, čas pohladenia a stretnutia sa v kruhu blízkych, ale aj čas vľúdneho a milého slova. Sviatočnými chvíľami v spoločnosti Rádia DEVÍN vás preto budú sprevádzať aj rozhlasové hry, fíčre a tie najkrajšie vianočné rozprávky z archívu SRo.

✮ Štedrý deň ✮ štvrtok 24. decembra

7:00 ✮ Melita Denková: Vianočný škriatok

Vianočná rozprávková hra českej autorky Melity Denkovej nás privádza priamo do času vianočného a rozpráva príbeh o vianočnom škriatkovi, ktorý veľmi túži zostať medzi ľuďmi, avšak musí splniť jedno poslanie. Spojením klasickej štruktúry rozprávania s moderným jazykom tvorcov vznikla rozhlasová rozprávková hra, ktorá sa radí do zlatého rozprávkového fondu Slovenského rozhlasu. Osoby a obsadenie: Miro Noga, Zuzana Kapráliková, Martin Zatovič, Ivan Romančík, Milada Rajzíková a ď.

13.00 ✮ Vladimír Rusko: O čom spievajú anjeli

Nič lepšie nevyjadruje náladu Vianoc, ako pieseň. Koleda o narodení Pána. Oslovuje nás svojim biblickým príbehom a napĺňa nás čisou ľudskou láskou. Do búrlivých dní vnáša pokoj a mier, a robí nás lepšími. K takýmto poľudšťujúcim vianočným spevom patrí aj dielo hudobného skladateľa Jakuba Jána Rybu, autora Českej mše vánoční. A práve o ňom rozpráva dramatická kompozícia Vladimíra Ruska O ČOM SPIEVAJÚ ANJELI. Účinkujú Karol Machata, Ján Galovič, Elo Romančík, Jozef Šimonovič, Ján Valentík, Jaroslav Žvásta.

15.00 ✮ Diana Kacárová: Vianočná mapa
Fíčer Vianočná mapa je dokument o (re)definovaní pojmov "domov" a "rodina". Autorka v okruhu svojej rodiny a priateľov pátra po tom, čo tieto pojmy definuje a aký je ich význam v súčasnom svete.

18.00 Jonáš Záborský: Najdúch
Adaptácia divadelnej hry. Kobozyovci sú schudobnení zemania, ktorí majú veľké ambície uspieť v nadchádzajúcich voľbách na úradné miesto, preto sa upínajú na vyhliadku zlepšenia svojej situácie po úspešnej reštaurácii. Ich milovaný jedináčik Gejza je „študovaným" kandidátom, ktorého výhru vo voľbách chcú zabezpečiť výhodným sobášom s Ľudmilou, dcérou bohatej zemianky Sajhy zo susedného chotára. Ľudmila je ale tajnou milenkou Gejzovho protikandidáta Jablonkaya... Účinkujú: Pavol Mikulík, Mária Kráľovičová, Boris Farkaš, Juraj Slezáček, František Zvarík, Eva Krížiková a ď.

22.00 Eva Borušovičová: Patriarchát / vianočná premiéra
K štedrovečernému pokojnému oddychu vám ponúkame pôvodnú rozhlasovú hru. Nikto nás tak nemiluje ako naša mama. Nikto nás tak nepozná ako naša dcéra. Puto matersko-dcérske je najsilnejšie zo všetkých pút, aké v živote poznáme. Naše veľké dejiny sa odohrávajú na bojiskách, v zasadačkách a v limuzínach. Malé dejiny v kuchyniach. A niekedy sa tie kuchyne stávajú dejiskom všetkého. V hlavných úlohách Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Zuzana Porubjaková a Kristina Andilová.

V piatok 25. decembra na Prvý sviatok vianočný si v našom éteri môžete vypočuť rozprávkovú hru Nade Uličnej: Zlatovláska (7.00h), dramatizáciu literárnej predlohy B. Němcovej Babička (15.00h), ktorú napísal Ján Uličiansky a rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Júliusa Barča-Ivana: Neznámy (21.00).

Sobota 26. decembra
13.00
Marek Kupčo: Lena / vianočná premiéra
Pôvodná rozhlasová hra pre celú rodinu z pera autora Mareka Kupča, ktorého príbehy zo staroslovienskych legiend máme už niekoľko rokov v rozhlasovom archíve. Rozprávanie o malom dievčatku Lene je fantazijno-pútavý príbeh až za hranicu sna a ľudského vnímania, nesmierne citlivý a dojímavý. Ako stvorený na vianočné sviatočné popoludnie. V hlavnej úlohe Bianka Bucková.

Photo by Mira Kemppainen on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame