Naša zabudnutá klasika: Šťastie – relatívny pojem/ Hana Gregorová

Naša zabudnutá klasika: Šťastie – relatívny pojem/ Hana Gregorová

: Vysielame v premiére v utorok 22.12.2020 o 20.40 v Rádiu DEVÍN.

Hana Gregorová, rod. Lilgová (1885-1958) sa nie celkom právom ocitá často skôr v kolónke manželky slávnejšieho manžela (Jozefa Gregora-Tajovského), čo však pochopiteľne vyplýva z obdobia, v ktorom žila a tvorila. Jej autorská a osvetová práca, práve na poli emancipačných snáh žien prvej polovice 20.st. by sa však dala len ťažko prehliadnuť, nie len v samotnej činnosti, ale i vo vysokej kvalite jej umeleckých výstupov.

Adaptátorka Michaela Zakuťanská systematicky (i v rámci projektu Naša zabudnutá klasika) vyhľadáva autorky a témy súvisiace s otázkami a zložitými situáciami, v ktorých sa ženy (a nie len umelkyne a intelektuálky) na začiatku 20.st. ocitali a ocitajú vlastne dodnes. Nie je to inak ani pri rozhlasovej dramatizácii Šťastie - relatívny pojem, v ktorom citlivo sleduje dospievanie dievčaťa, neskôr mladej ženy v kontexte neúplnej rodiny, kde sa konfrontuje realita s ambíciou, skutočnosť so snom, chuť žiť život mimo mantinely spoločenských stereotypov a odhodlanie, ktoré naráža na konvencie a neochotu patriarchálneho modelu spoločnosti akceptovať individuálne potreby ženy.

Autorka rozhlasovej dramatizácie: Michaela Zakuťanská
Autorka prozaickej predlohy: Hana Gregorová

Obsadenie Helena Geregová, Dominika Žiaranová, Ida Rapaičová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Lucia Hurajová, Anna Rakovská, Alžbetka Hrnčiariková, Gretka Luprichová , Dušan Jamrich, Alex Koníček a Ondrej Kaprálik

Réžia: Veronika Martinková, dramaturgia: Peter Pavlac, zvuk: Ľubica Olšovská, hudobná dramaturgia: Katarína Bielčiková, spev: Alžbeta Hrnčiariková, Melánia Jakabovičová, Emma Swanová, Ema Ješková, husľové improvizácie: Mária Zummerová, produkcia: Petra Takáčová.

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe, či dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Ambícia je z predlôh koncipovať texty, ktoré nesú v sebe snahu vnímať, chápať a rešpektovať predlohu a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym mysleniu našej doby. Ide teda opäť o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal

Foto: webumenia.sk / Vízia Juraj Šajmovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame