Stratení v čase: Ženy novembra 1989

Stratení v čase: Ženy novembra 1989

: Vysielame v nedeľu 13.12. o 18.00 v Rádiu DEVÍN.


Ďalšia časť cyklu Stratení v čase, ktorú si môžete vypočuť v nedeľu 13.12. od 18.00 bude rozprávaním o postavách na ktoré sa málo spomína a to o ženách novembra 1989. Bude venovaná aktivistkám, ktoré v zlomových chvíľach prejavili odvahu a odhodlanie meniť veci verejné k lepšiemu.

So sociologičkou Zuzanou Maďarovou autorkou knihy Ako odvrávať novembru 1989 - Rodové aspekty pamäti budeme hovoriť o priestore medzi osobnými spomienkami a kolektívnou pamäťou. Sú to pojmy, ktoré nie sú totožné. Spomienky sú totiž krehká substancia a dnes v mediálnom obraze prežívajú predovšetkým postavy charizmatických mužov vystupujúcich na tribúny. Historická pravda však hovorí o energii tisícov dnes neznámych ženských postáv, ktoré jednak priamo vstupovali do diania, ale rovnako vykonávali všetky „ pomocné" a organizačné práce, čo boli v danú chvíľu nevyhnutné a bez ktorých by proces revolúcie nebol možný.

Autorka cyklu Ivica Ruttkayová oslovila niekoľko výrazných ženských osobností , ktoré boli súčasťou týchto historických udalostí a pýtala sa, kde boli a čo robili v novembri 1989? Budeme tak môcť počuť autentické spomienky rôznych žien s podobnými skúsenosťami ako sú Zuzana Gindl Tatárová, Zuzana Homolová , Katarína Šimončičová, Ľubica Lacinová, Ingrid Antalová Vagačová, Zuzana Szatmáry, Iveta Radičová, Ľuba Lesná a Jana Juráňová . Aj po 31 rokoch si vďaka nim môžeme urobiť presnú predstavu akú silu a obetavosť vložilo množstvo aktivistiek do demokratizácie spoločnosti a za pokojný priebeh Nežnej revolúcie. Aspoň takto im budeme môcť vzdať hold a poďakovanie.

Foto: ilustračné

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame