Naša zabudnutá klasika: Margita Figuli – Extáza

Naša zabudnutá klasika: Margita Figuli – Extáza

: V premiére v utorok 15.12 o 21.00 v Rádiu DEVÍN.

Rozhlasová hra podľa poviedky Margity Figuli Extáza je situovaná do mestského prostredia medzivojnového Československa. Je epizódou zo života mladej slobodnej ženy, ktorá počas letovania u svojej tety vášnivo platonicky vzplanie k ženatému mužovi. Hlboký ponor do vnútorného sveta ženy ozvláštňuje poetický štylizovaný jazyk Margity Figuli.

Autorka rozhlasovej dramatizácie: Martina Vannayová
Autorka prozaickej predlohy: Margita Figuli

Obsadenie: Barbora Chlebcová, Přemysl Boublík, Juraj Hrčka, Božidara Turzonovová, Marta Sládečková, Lenka Košická.

Réžia: Veronika Martinková, dramaturgia: Michaela Materáková, zvuk: Peter Daniška,  hudobná dramaturgia: Marek Kundlák, produkcia: Petra Takáčová.

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe, či dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Ambícia je z predlôh koncipovať texty, ktoré nesú v sebe snahu vnímať, chápať a rešpektovať predlohu a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym mysleniu našej doby. Ide teda opäť o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal presiahnuť didaktický rozmer oboznámenia sa s menej známym, či dokonca „neznámym".

Foto: webumenia.sk / Dvojice Juraj Šajmovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame