Stratení v čase: Ľudmila Pátková Clementisová

Stratení v čase: Ľudmila Pátková Clementisová

: Vysielané v nedeľu 29.11. o 18.00 na Devíne.

Vladimír Clementis je významné meno, ktoré je mementom dramatických, tragických a rozporuplných dejín dvadsiateho storočia. Komunistický politik, publicista , diplomat a intelektuál vstúpil do Komunistickej strany v dvadsiatych rokoch a stal sa spoluzakladateľom a redaktorom časopisu DAV. V rokoch 1939 - 45 žil v emigrácii v Paríži a v Londýne, vo Veľkej Británii pracoval v československom vysielaní BBC. Po vojne pôsobil ako tajomník, neskôr ako minister zahraničných vecí. Vo vykonštruovanom procese s Protištátnym sprisahaneckým centrom pod vedením Rudolfa Slánskeho bol odsúdený na trest smrti, ktorý bol vykonaný v decembri 1952.

Málokto však pozná meno ženy, ktorá s ním zdieľala osud nielen v dobrom, zlom, ale aj v tom najhoršom. Bola to Lída Pátková Clementisová, ktorá ako mladučká stretla svojho budúceho manžela na zástavke električky v Bratislave a o tri mesiace sa vzali. Nasledovala spoločná cesta životom a bola to cesta k spoločenským vrcholom a cesta strmých pádov na dno.

Ľudmila Pátková Clementisová pochádzala z českej rodiny. Narodila 4. júla 1910 v Prahe, ako dcéra riaditeľa pobočky Hypoteční banky, Jána Pátka. V jej ranom veku sa celá rodina presťahovala do Bratislavy, kde Lída študovala štyri roky na Reálnom gymnáziu na Grösslingovej ulici, neskôr dva roky na Obchodnej akadémii na Palisádach a v rokoch 1927 - 1933 na Hudobno-dramatickej akadémii. Hneď po ukončení štúdia dostala angažmán v Slovenskom národnom divadle, najprv ako zboristka, neskôr ako sólistka. Črtala sa pred ňou sľubná umelecká kariéra, všetko však bolo inak.

V ďalšej časti cyklu Stratení v čase budeme počuť rozprávanie o osobnosti Lídy Pátkovej Clementisovej od historika Tomáša Černáka a spisovateľa Ľuboša Juríka autora knihy Smrť ministra, ktorá sa venuje osudu Vladimíra Clementisa. Vďaka spomienkam historika Vojtecha Čelka, ktorý pôsobí v Prahe sa dozvieme aj o tom, ako na neho zapôsobila kniha Ďaleko od teba z roku 1972, čo korešpondencia Vladimíra Clementisa s manželkou počas vojny. Historik Vojtech Čelko po prvý krát zverejní aj dva listy, ktoré on sám dostal od pani Clementisovej začiatkom roka 1973.

Žena, ktorá pre lásku prežila to najťažšie, žena, ktorá po smrti manžela urobila všetko, pre jeho rehabilitáciu, žena, ktorej dejiny navždy zmenili osud zomrela v roku 1988. A my dnes vďaka spomienkam, historickým faktom a listom môžeme o nej vedieť viac.

Foto: RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame