Rubikon: Knižnica ako vesmír v tvorbe J. L. Borgesa a M. Kréna

Rubikon: Knižnica ako vesmír v tvorbe J. L. Borgesa a M. Kréna

: Vysielame v nedeľu 31.5. o 10:00 v Rádiu DEVÍN.

Vďaka mladej prekladateľke Barbare Sigmundovej si v jej nových prekladoch zo španielčiny môžeme prečítať dve rozsiahle knihy svetoznámeho argentínskeho spisovateľa Jorge Luisa Borgesa. Tento mág slova a záhad vesmíru, prozaik, básnik a znalec literatúry žil v rokoch 1899 - 1986 a už dávnejšie preklady jeho diel obohatili naše knižnice. Borges čas svojej mladosti prežil v Európe, kde komunikoval s vtedy najavangardnejšími umeleckými smermi.

Barbara Sigmundová preložila jeho najznámejšie poviedkové zbierky, ktoré vychádzajú po prvý krát na Slovensku v kompletnom vydaní. Sú to Fikcie a Alef. Spisovateľ si v poviedke Babylonská knižnica predstavuje vesmír ako nekonečnú knižnicu. Príbuznú filozofiu majú aj unikátne výtvarné projekty slovenského výtvarníka Mateja Kréna, ktorého najnovšie diela sme videli na výstave Knihy / obrazy v Galérii mesta Bratislavy, v Pállfyho paláci. Umelec svoju tvorbu zostavuje z kníh. Matej Krén chápe knihy ako univerzum, ako stavebné prvky kultúry a zároveň ako výtvarný materiál. Autor na výstave nadväzuje na známu inštaláciu Pasáž, ktorú pred 16 rokmi venoval Galérii mesta Bratislavy a ktorá sa stala umeleckým lákadlom, priťahujúcim ľudí z celého sveta.

Viac o knihách, nekonečne, umení a nastupujúcej digitalizácii budeme počuť od Matej Kréna a hispanistky Barbary Sigmundovej v programe Rubikon v nedeľu 31.5. Do vesmíru z kníh vás pozve redaktorka Ivica Ruttkayová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame