Stratení v čase: Rudolf Dzurko

Stratení v čase: Rudolf Dzurko

: Premiéru vysielame v nedeľu 26.1. o 18.00 na Devíne.

Výnimočný umelec, výnimočný ľudský osud. Človek, ktorý nikdy nezabudol odkiaľ pochádza. Rudolf Dzurko se narodil v roku 1941 v Pavlovciach na východnom Slovensku v rómskej rodine. Od roku 1945 žil v severných Čechách v sklárskom regióne, okrem iných mauálnych zamestnaní pracoval aj ako robotník v sklárskych továrňach. Od začiatku 70. rokov sa venoval tvorbe obrazov z farebnej sklárskej drti. Jeho obrazy boli vystavované v najvýznamnejších galériách nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj vo svete. Výtvarník, samouk, signatár Charty 77 zomrel v Prahe po dlhej chorobe v roku 2013.

Autorka cyklu Stratení v čase Ivica Ruttkayová mala príležitosť porozprávať sa s ľuďmi, ktorí Rudolfa Dzurka poznali a dokázali nahliadnuť aj do jeho tvorivej a komplikovanej duše. Sú to sociológ a jeden z protagonistov Nežnej revolúcie Fedor Gál, novinár Alexander Balogh, novinár a výtvarník Viktor Karlík, výtvarná teoretička Jana Horváthová z Múzea rómskej kultúry v Brne a bývalá Splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová. Rovnako budeme môcť počuť autentické výpovede Rudolfa Dzurka, tak ako ich pripravila pre Český rozhlas jeho dlhoročná partnerka Mirka Preussová.

Rudolf Dzurko, meno, ktoré na Slovensku dnes málokomu niečo hovorí. A to aj napriek tomu, že jeho sklenené obrazy s príbehmi z rómskej tradície sú unikátne a po smrti autora aj vysoko cenené. Jeho príbeh pozná málokto.

Foto: Rudolf Dzurko

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame