Naša zabudnutá klasika: Jozef Gregor Tajovský - V službe

Naša zabudnutá klasika: Jozef Gregor Tajovský - V službe

Dátum premiéry: utorok, 2.7.2019, 20:00, Rádio Devín

Prvou tohtoročnou premiérou hry z cyklu Naša zabudnutá klasika je dráma Jozefa Gregora Tajovského - V službe. Menej známu a v rozhlase doteraz nerealizovanú jednoaktovku napísal Tajovský v roku 1911. Hra je zasadená do dobového kontextu v predvečer prvej svetovej vojny, kedy sa aj na Slovensku dostávajú do všeobecného spoločenského diskurzu témy ako socialistické hnutie, rovnoprávnosť žien či všeobecné volebné právo. Ústredným konfliktom tejto sociálnej drámy je spor medzi bohatým gazdom a jeho sluhom o spravodlivý plat a uznanie. V epicentre tohto konfliktu sa ocitne, pre Tajovského tak typická, silná a mravná ženská hrdinka - Zuzka.

Autorka rozhlasovej úpravy drámy, Martina Vannayová, dobový kontext ponechala iba v náznakoch, pričom sa sústredí na intímnu drámu vyhoreného bezdetného mladého manželstva gazdu Štefana a Zuzky. Mužsko-ženský konflikt neporozumenia vo vnímaní vzťahov a okolitého sveta, v ktorých sú ženy zväčša tie emotívnejšie a muži tí pragmatickejší je univerzálny a nadčasový. Zuzka trpí pre odcudzenie so Štefanom, pre nedostatok vzájomného porozumenia a blízkosti, Štefan je sklamaný, keď sa Zuzka nespráva podľa jeho logiky a všeobecne platných pravidiel a predstáv. Hra nám ukazuje jednu z epizód ich každodennosti, v ktorých sa trajektórie vzájomných očakávaní, emócií a činov nedokážu stretnúť.

Autorka úpravy: Martina Vannayová

Obsadenie: Zuzana Porubjaková, Martin Mňahončák, Juraj Predmerský, Dagmar Sanitrová, Peter Kadlečík, Bianka Bucková.

Réžia - Táňa Tadlánková, Dramaturgia - Michaela Materáková, Zvuk - Ľubica Olšovská Hudobná dramaturgia - Lída Hodulíková, produkcia - Silvia Lukáčová.

Foto: webumenia.sk / Dvaja Mikuláš Galanda

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame