Rozhlasové hry Juraja Váha: Bohovia Amsterdamu, Prívaly

Rozhlasové hry Juraja Váha: Bohovia Amsterdamu, Prívaly

Vážení poslucháči, utorkový večer bude patriť rozhlasovým adaptáciám diel dramatika, prozaika a prekladateľa Juraja Váha. Juraj Váh patril ku generácii autorov, ktorá publikovala v 50-tych až 70-tych rokoch. Vo svojich románoch a drámach sa často zaoberal historickými námetmi a zložitými otázkami morálky vo vyhrotenej situácii.

Aj v prípade jeho najznámejšej drámy "Bohovia Amsterdamu", ktorú si budete môcť vypočuť, zobrazuje temné stránky pyšných impérií a tried, čo patria k ich pilierom. Túžba po majetku, ktorá sa nezastaví pred vyvražďovaním národov, deformácie spoločenského aj rodinného života, náboženská neznášanlivosť militantného protestantizmu, symbióza vojensko-politického komplexu so sférou obchodu, to všetko sú reálne skutočnosti viacnásobne sa objavujúce v dejinách. Historicky je príbeh návratu strateného syna, veľkého dedičstva a boja o nadvládu nad Amsterdamom zasadený do roku 1670, ale morálnym posolstvom je stále súčasný.

Bohovia Amsterdamu / utorok 18. 9. o 20.00

Rozhlasová adaptácia divadelnej hry Juraja Váha "Bohovia Amsterdamu".

Účinkujú: Jaroslav Vrzala, Michal Gazdík, Viera Richterová, Katarína Vrzalová, Štefan Halás, Anton Šulík, Andrej Vandlík, Elena Petrovická, Ivan Folkman, Martin Kolesár, Jolana Hollá, Anna Šulajová, Štefan Mišovic.

Dramaturgia Štefan Šmihla, technicky realizovali Ivan Kostolný a Alojz Zwyrtek. Rozhlasová úprava a réžia Ladislav Hyža. Premiéra: 1978

Prívaly / utorok 18. 9. o 21.20

Pôvodná rozhlasová hra. Odohráva sa koncom päťdesiatych rokov na Slovensku. Hra je ponorom do ľudskej psychiky v stave nebezpečenstva a krízy medziľudských vzťahov, ktoré rozrušuje.

Účinkujú: Igor Hrabinský, Viera Richterová - Horváthová, Michal Gazdík, Štefan Halás, Jaroslav Vrzala, Matilda Zlatohlávková, Martin Kolesár, Anton Šulík, Andrej Vandlík, František Výrostko.

Dramaturgia Alojz Čobej, technická a zvuková spolupráca Ivan Kostolný, Alojz Zwyrtek a Jaroslav Faksa, asistent štúdia Ján Pomšár, réžia Ladislav Hyža. Premiéra: 1976



Foto: www.literarny-tyzdennik.sk / úprava RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame