Naša zabudnutá klasika: Ivan Stodola: SMUTNÝ DOM

Naša zabudnutá klasika: Ivan Stodola: SMUTNÝ DOM

Časť prvá: Smutné časy / premiéra v utorok 31. júla o 20.00.
Časť druhá: Smutný dom / v premiére v utorok 7. augusta o 20.00.

Meno Ivana Stodolu je v našej literatúre spojené najmä s jeho medzivojnovou dramatickou tvorbou. Komédie Náš pán minister, Čaj u pána senátora alebo Jožko Púčik a jeho kariéra sa už od ich prvých uvedení stali jednými z najhrávanejších titulov na javiskách profesionálnych, ale aj ochotníckych divadiel. Menej známe hry, napríklad Mravci a svrčkovia, či Komédia, ktoré boli premiérované v SND počas Slovenského štátu, nezaostávajú svojou kvalitou a dramatickou zručnosťou autora, avšak ich spoločenská angažovanosť a kritický náboj voči fašistickému režimu im zabezpečili extrémne kontroverzné prijatie. Ivan Stodola bol povolaním lekár, a po vojne sa stal významnou osobou na Ministerstve zdravotníctva, najmä pre jeho výraznú angažovanosť na poli boja s tuberkulózou. Práve boj o založenie proti-tuberkulózneho ústavu sa stal zámienkou nového režimu (komunistického), aby aj jeho, ako v tom čase mnohých iných, protiprávne uväznili a odsúdili vo vykonštruovanom procese na začiatku 50-tych rokov. Málokto vie, že Ivan Stodola o svojom väznení vydal svedectvo v podobe útlej autobiografickej knižky (Smutné časy, smutný dom), ktorá sa stala predmetom dramatizácie Karola Horvátha v mantineloch projektu Naša zabudnutá klasika. Dramatizácia sa tak stáva extraktom reflektujúcim nezmyselnosti, ba až absurdnosti samotných procesov a násilie páchané na nevinných ľuďoch zrkadlom démonov, ktorí driemu v každom jednom človeku a čakajú, či im dovolíme vyjsť na povrch. Hoci ide o útlu knižku, je nabitá poznaním, emóciou a opisom, v ktorom sa nezaprie Stodolov rozprávačský talent a stáva sa tak nebývalým svedectvom o dobe, ktorá tieto situácie porodila. Dramatizáciu sme preto rozdelili na dve časti a uvádzame ju v dvoch samostatných epizódach. V hlavnej úlohe sa predstaví excelentný Ján Kožuch.

Autor rozhlasovej dramatizácie: Karol Horváth

Obsadenie: Ján Kožuch, Janette Švoňavská, Gregor Hološka, Dušan Vaňo, Tomáš Vravník, Michal Jánoš, Peter Ondrejička, Ondrej Kaprálik a Jakub Rybárik

Réžia: Kamil Žiška
Dramaturgia: Peter Pavlac
Zvuk: Ľubica Olšovská
Hudobná dramaturgia:
Katarína Bielčiková
Produkcia
: Ľudmila Sabová

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe, či dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Projekt mal premiéru v lete roku 2017 uvedením šiestich minidrám. Tento ročník na ten predošlý prirodzene nadväzuje a rozširuje dokonca aj počet uvedených textov na osem. Zmyslom je teda premiérovo pokryť osem prázdninových týždňov vždy novou premiérou v cykle. Tieto texty sme dali spracovať štyrom autorom, ktorí už skúsenosť s rozhlasovou dramatizáciou majú. Ambícia je z predlôh koncipovať texty, ktoré nesú v sebe snahu vnímať, chápať a rešpektovať predlohu a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym mysleniu našej doby. Ide teda opäť o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal presiahnuť didaktický rozmer oboznámenia sa s menej známym, či dokonca „neznámym".

Foto: webumenia.sk / Prízrak smrti – Mikuláš Galanda

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame