Naša zabudnutá klasika – Gejza Vámoš: JAZDECKÁ LEGENDA

Naša zabudnutá klasika – Gejza Vámoš: JAZDECKÁ LEGENDA

Premierovú časť cyklu môžete počúvať v utorok 17. júla o 20.00 na Devíne.

Gejza Vámoš určite patrí v slovenskej literatúre medzi radu osobností, ktoré len ťažko jednoznačne a jednoducho uchopiť. Podobne ako niekoľko ďalších slovenských spisovateľov prvej polovice 20.storočia, i on študoval medicínu, i on svoju prax z čerstvo založenej republiky realizoval napokon mimo Československo, i on rád a často využíval vo svojich prózach skúsenosti lekára, čo smeruje k mnohým autobiografickým odkazom v jeho tvorbe. I jeho židovský pôvod bol určite jednou z príčin, že poslednú časť svojho života strávil ako lekár v zahraničí. Najskôr v Číne, neskôr na Taiwane, až napokon skončil v Brazílii, kde napokon zomiera. Jeho tvorba sa všeobecne vníma ako príklad pesimistického, až nihilistického nazerania na svet (mal rád Nietzscheho, i Schopenhauera), a niektorí literárni vedci ho považujú dokonca za akéhosi predchodcu literárneho postmodernizmu. Novela Jazdecká legenda je takisto odrazom jeho osobnej skúsenosti, keď ako lekár v roku 1932 nastúpil na vojenské manévre československej armády. Ide však o príbeh, ktorý črty nihilizmu nenesie a je skôr satirickým pohľadom na nezmyselnosť a absurdnosť vojenskej mašinérie vo vzťahu k jeho civilnému povolaniu. Nenápadným spôsobom však ukazuje i život v novom štáte a hoci ide predovšetkým o extrakt zážitkov (vtipný, až sarkastický) v skutočnosti pre nás odkrýva oveľa viac o dobe samotnej, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Obsadenie: Marcel Ochránek, Jakub Rybárik, Tomáš Vravník, Martin Vittek, Přemysl Boublík, Juraj Hrčka, Jozef Benedik, Dušan Kaprálik, Dušan Vaňo, Laco Kerata, Andrea Sabová, Danica Jurčová, Laco Konrád

Réžia - Laco Kerata
Dramaturgia - Peter Pavlac
Zvuk - Andrej Klimits
Hudobná dramaturgia - Katarína Bielčiková
Produkcia - Ľudmila Sabová
Autorka rozhlasovej dramatizácie - Lenka Garajová

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe, či dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Projekt mal premiéru v lete roku 2017 uvedením šiestich minidrám. Tento ročník na ten predošlý prirodzene nadväzuje a rozširuje dokonca aj počet uvedených textov na osem. Zmyslom je teda premiérovo pokryť osem prázdninových týždňov vždy novou premiérou v cykle. Tieto texty sme dali spracovať štyrom autorom, ktorí už skúsenosť s rozhlasovou dramatizáciou majú. Ambícia je z predlôh koncipovať texty, ktoré nesú v sebe snahu vnímať, chápať a rešpektovať predlohu a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym mysleniu našej doby. Ide teda opäť o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal presiahnuť didaktický rozmer oboznámenia sa s menej známym, či dokonca „neznámym".


 

Foto: https://www.webumenia.sk/dielo/SVK:SNG.O_4448

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame