Po stopách pamäti: Prízraky Barbarskej noci

Po stopách pamäti: Prízraky Barbarskej noci

Premiéru si môžete vypočuť v sobotu 5. mája 2018 o 17.00h v Rádiu Devín.

Pokiaľ sa tento rok v rámci cyklu Po stopách pamäti venujeme udalostiam, ktoré sa odohrali v letopočtoch končiacich sa číslom osem, v tomto jeho pokračovaní perspektívu otočíme a pripomenieme si príbehy, ktoré sa stali pred šesťdesiatimi ôsmimi rokmi. Boli to udalosti súvisiace s hrôzami Barbarskej noci.

Vtedy - na prelome 13 a 14. apríla 1950 - vtrhli príslušníci československej komunistickej štátnej moci do päťdesiatich šiestich mužských kláštorov, rehoľných domov a farských úradov. Rehoľníkov internovali do zberných táborov, čím sa spustila plošná akcia zameraná na likvidáciu Katolíckej cirkvi.

O týchto pohnutých udalostiach podajú svedectvo štyria pamätníci: Ján Janok, Milan Mesároš, Aquinas Gabura a Teodor Hlaváč.


Cyklus Po stopách pamäti vznikol v spolupráci Rozhlasu a televízie Slovenska s Ústavom pamäti národa. Je venovaný významným míľnikom 20. storočia v podobe osmičkových rokov s traumatizujúcim dopadom na spoločenskú a politickú realitu Slovenska. Spracováva oral history nahrávky ÚPN do podoby rozhlasových fíčrov.

Foto: gettyimages.com / úprava: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame