Rozhlasová hra: Jama

Rozhlasová hra: Jama

Premiéra v Rádiu Devín 20. 2. 2018 o 20.30. Repríza 23. 2. 2018 o 21.30.

Hudobné, literárne, výtvarné a performatívne diela Milana Adamčiaka (1946 - 2017) boli predvedené na významných podujatiach doma i v zahraničí a zaradené do mnohých významných zbierok súkromných zberateľov, galérií a múzeí súčasného umenia. Ich autor, umelec a teoretik, prežil posledné dekády svojho života v ústraní, v malých obciach Podhorie a Banská Belá. Jeho dielo inšpirovalo zakladateľov Cluster Ensemble Fera Királyho a Ivana Šillera k vytvoreniu experimentálnej rozhlasovej hry. Pracujú v nej s Adamčiakovými textami a partitúrami ako aj výpoveďami priateľov a známych, ktorí v jeho blízkosti prežili posledné roky jeho života. Samotár Adamčiak žil v úzkom vzťahu so svojím okolím, s prírodou i ľuďmi a vytváral v ňom špecifické umelecké intervencie. Rozhlasová hra Jama reflektuje jeho umenie a vedie dialóg s prostredím, ktoré ho inšpirovalo.

Účinkujú: Anna Čonková, Peter Mazalan, Petra Fornayová. Ďalej účinkovali priatelia a známi Milana Adamčiaka z obcí Podhorie a Banská Belá Jozef Poláčik, Ján Slašťan, Vendelín Ivanič, Michal Bosák a Gabriela Rafaelisová.

Hudbu Milana Adamčiaka interpretuje Cluster Ensemble v zložení Ivan Šiller, Fero Király, Lenka Novosedlíková, Michal Matejka, Robo Kolář, Nikolaj Nikitin a Braňo Dugovič

Réžia: Ivan Šiller a Fero Király

Vypočujte si rozhovor moderátorky Mariany Jaremkovej s Ferom Királym a Jánom Šimkom, ktorí boli deň pred premiérou hosťami v štúdiu Rádia Devín:

RL 19. 2. 2018-Fero Király a Ján Šimko o Jame Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


TEASER: https://www.facebook.com/radiodevin.rtvs/videos/1841101045913911/

Prerušená pieseň, 1978

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame