Rozhlasová hra: VRAŽDA NA NÍLE – Agatha Christie

Rozhlasová hra: VRAŽDA NA NÍLE – Agatha Christie

Premiéra: 26. decembra o 20.00 v Rádiu Devín.

Rozhlasová adaptácia hry jednej z najznámejších autoriek detektívok - Agathy Christie Vražda na Níle nás prenesie do Egypta, na riečny parník, ktorý sa stane dejiskom vraždy mladej dámy z vysokej spoločnosti. Nakoľko je však parník v pohybe, je celkom zrejmé, že vrahom je niekto na palube. Zamotaná sieť osobných vzťahov a ich príbehov, umne napísané dramatické postavy, atmosféra doby a súdobej spoločnosti, to všetko sú rekvizity s ktorými Agatha Christie narába šikovne, vtipne a najmä s vysokou dávkou napätia, tajomstva a prekvapivých odhalení.

Obsadenie: Jaromír Meduna, Táňa Pauhofová, Ivan Martinka, Monika Potokárová, Ivan Romančík, Richard Stanke, Mária Kráľovičová, Diana Mórová, Róbert Jakab, Lucia Hurajová, Laco Kerata, Peter Šimun a Mandi Abdalrahman

Réžia: Jaro Rihák
Dramaturgia
: Peter Pavlac
Zvuk
: Andrej Klimits
Hudobná dramaturgia
: Katarína Bielčíková
Produkcia
: Silvia Lukáčová

Málokto vie, že Agatha Christie, okrem toho, že bola vynikajúca autorka detektívnych románov a noviel, písala nesmierne úspešné divadelné hry. Jej detektívna hra Pasca na myši dokonca drží absolútny rekord v nepretržitom hraní na Weste-Ende v Londýne. Vražda na Níle je jej vlastnou adaptáciou známej novely Smrť na Níle. Tak ako i pri iných jej detektívkach, i v tejto platí, že Agatha Christie je skutočnou majsterkou napätia, tajomstva a teda hry so zápletkou a jej umným „zamotávaním". V divadelných adaptáciách sa však ukazuje i jej nesmierny cit pre dramatické budovanie charakteru a najmä briskný dialóg, ktorý je na jednej strane odrazom konverzačnej schopnosti postáv, ale stáva sa aj skvelým nástrojom pre gradovanie napätia pri postupnom odhaľovaní tajomstva. Kto je teda v skutočnosti vrahom? Tento cit pre drobnokresbu sa odráža v atmosférach, ktoré na jednej strane dokladujú ducha doby, zároveň odrážajú nadhľad a humor nie len postáv, ale i autorky samotnej.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame