Glosa týždňa: Svojráz národného pretekárstva

Glosa týždňa: Svojráz národného pretekárstva

Cestných pirátov stretávame pri jazde autom pravidelne. Aké je ale ich zmýšľanie a kam sa vlastne ponáhľajú. Vo svojej glose nad tým uvažuje Samuel Szabo.

Svojráz národného pretekárstva

Sedíš si iba tak v osobnom automobile, ktorý sa pohybuje maximálnou povolenou rýchlosťou, alebo možno dokonca o nejakých desať dvadsať viac, hovorí sa tomu slovenská konštanta, v tom sa za tebou objaví iný osobný voz, veľmi rýchlo sa k tebe priblíži, a nalepí sa ti priamo na zadok; jeho príchod je podobne nástojčivý ako v tom vtipe, kde vidíš rad pisoárov, človeka močiaceho do jedného z pisoárov, a zrazu hneď k vedľajšiemu pisoáru si stane druhý týpek, a prvému priamo do ksichtu oznámi "som hetero".

Tento ti chce svojim lepením sa oznámiť, že by ťa veľmi rád predbehol, ale prekážaš mu v tomto, že 20 kilometrov pred tebou sa nachádza niečo, čo nepočká, napríklad Stropkov alebo Námestovo, že nevieš si predstaviť, ako je to vychovávať tri deti bez toho, aby človek jazdil do Sobraniec stotridsiatkou, pretože aj pred tebou sú ďalšie automobily, ktoré tento človek na svojej chrabrej ceste musí predbehnúť a prekonať, avšak ty si od najbližšieho automobilu pred tebou držíš odstup o dĺžke pár vozidiel, a tento priestor treba čo najrýchlejšie zaplniť, a on už ten priestor vidí, vníma jeho prázdnotu, sleduje ho ako jastrab a čaká na svoju príležitosť, kedy toto teritórium obsadí.

A už je to tu, krátky rovný úsek cesty.

Automobil za tebou zbesilo vyštartuje a víťazoslávne ťa predbehne.

V protismere sa ale zjaví iné vozidlo, a on je nútený sa veľmi rýchlo zaradiť nazad.

Automobil zamyšičkuje pred protiidúcim vozidlom a v poslednú sekundu sa zaradí pred teba. Podarilo sa mu predbehnúť sa o jeden automobil dopredu. Pred ním ale nie je voľná vozovka, ale ďalších desať automobilov, šinúcich si to stodesiatkou po ceste druhej triedy.

Ešte bude mať čo robiť, aby si vybojoval prvé miesto v tomto pelotóne života, v týchto pretekoch cti, v rallye "o pol minúty skôr v Turni nad Bodvou", a za dvadsať kilometrov, než táto cesta skončí, jemu sa podarí predbehnúť aj ďalších päť vozidiel a po príchode do jeho cieľovej destinácie sa v jeho ušiach rozľahne mohutný a dlhotrvajúci potlesk.



Foto/zdroj: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame