Glosa týždňa: Návod na použitie

Glosa týždňa: Návod na použitie

S návodom na použitie sa stretávame pravidelne. Niektorí si ho čítajú pozrne a niektorí ho radšej ani neotvoria. Niektoré veci by sme bez neho nedokázali používať. Daniela Kapitáňová sa vo svojej glose zamýšľa nad tým, ako by mohol vyzerať taký návod na použitie pre knihy. Glosa na vypočutie v Archíve RTVS.

Návod na použitie

Prednedávnom som na sociálnej sieti čítala sťažnosti mamičky, ktorá kúpila synkovi lopatku do piesku, a keď sa ten šiel hrať, rúčka vypadla a lopatka mu poranila nôžku. Pobúrená matka sa pýtala, kde a ako má žiadať odškodné, keďže k lopatke nebol priložený návod na použitie.

V tej chvíli som si však uvedomila niečo celkom iné: objavila som totiž dieru na trhu žalôb kvôli chýbajúcim návodom na použitie. A to – knižné detektívky.

Viete si predstaviť oblasť, kde by sa žalujúce strany mohli viac vyblázniť?

Takže vopred a zadarmo prikladám niekoľko nápadov, ako by taký návod na používanie detektívok mohol vyzerať:

Napríklad na úvod budúceho titulu od Jo Nesboa:

1. Uvedená kniha je určená len pre dospelého čitateľa. Ak sa jedná o osobu s psychickými problémami, vydavateľ odporúča jej čítanie len po konzultácii s odborníkom na psychické zdravie, resp. pod jej dohľadom.

2. Uvedená kniha neslúži na propagáciu zločinnosti, páchaniu trestnej činnosti, domáceho násilia, zneužívania lacnej pracovnej sily, sexuálneho otroctva a iných protispoločenských činov.

3. Priradenie národnosti, rasy, sexuálnej orientácie a fyzických rysov k zločincovi, nie je možné považovať za vydavateľov názor na túto národnosť, rasu, sexuálnu orientáciu či fyzické rysy. Vydavateľ sa od takýchto zovšeobecnení rozhodne dištancuje.

4. Uvedená kniha nesmie byť chápaná ako návod na vykonanie trestného činu, ani na napodobovanie protispoločenského správania. Za prípadné následky neberie vydavateľ žiadnu zodpovednosť.

5. Vydavateľ dôrazne odporúča všetkým čitateľom, resp. osobám, ktoré prišli do styku s uvedenou knihou, aby svoje vzťahové, finančné či spoločenské problémy riešili v súlade so zákonom, prípadne s pomocou mediátora a osôb na to určených.

6. V prípade, že niektorá časť knihy čitateľa rozruší, vydavateľ odporúča prerušiť čítanie a niekoľko minút sa venoval pozitívnej činnosti ako napr. meditovaniu, počúvaniu hudby, ručným prácam a pod. Vydavateľ neodporúča na upokojenie konzumáciu alkoholických nápojov či sedatív.

Milí vydavatelia detektívok, berte, kým je čas. Ak si myslíte, že preháňam, dohľadajte si, ako dopadla tá mamička s vypadnutou násadkou od lopatky do pieskoviska.

Nemáte začo.

Foto/zdroj: pexel

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame