Glosa týždňa: Aplikácia na všetko

Glosa týždňa: Aplikácia na všetko

Aj vy ste si mysleli, že informačné technológie  prinesú menej byrokracie a zjednodušenie života? Bol to omyl. Viac nám vo svojej glose povie Samuel Szabó, alias Samčo, brat dážďoviek. Audio verzia glosy na vypočutie v Archíve RTVS.

Aplikácia na všetko


Postupne si zvykáme na moderné technológie, ktoré nám čoraz viac uľahčujú život. Vo vrecku nosíme prístroj, s ktorým môžeme doslova všetko - napríklad urobiť si vychytené fotky tresky s rožkom, ktorú nám práve naservírovali v staničnom bufete. Popri tom si môžeme prezerať reklamy a obsah od ľudí, ktorí chcú predať čo najviac svojich produktov práve tebe. Každý z nich ti ponúka vlastnú aplikáciu, takže si môžeš nainštalovať aplikáciu úplne na všetko.

Poďme sa teda vydať na cestu, a spríjemnime si ju najnovšími výdobytkami techniky.

Cestovný lístok na vlak je možné si kúpiť cez aplikáciu železničného dopravcu. Potom ale treba prestúpiť na autobus v Prešove, a tam si treba nainštalovať aplikáciu prešovského autobusového dopravcu. Keďže ideš medzimestským spojom, tak pri ďalšom prestupe už si musíš kupovať lístok cez inú aplikáciu autobusového dopravcu Vranov nad Topľou.

Ozve sa ti kamarát, ktorý má automobil, a to celú vec uľahčuje! Keď chceš odparkovať v obci môžeš zaplatiť cez parkovaciu mobilnú aplikáciu tejto obce. Po prechode do ďalšej obce si už ale musíš nainštalovať parkovaciu aplikáciu pre ďalšiu obec. Po návšteve dvadsiatich pamätihodností budeš mať zbierku parkovacích aplikácií množstva neznámych dedín, o ktorých ťa nikdy nenaučili na hodine geografie, a budeš ich môcť ukazovať ako pečiatky v pase a magnetky v chladničke. Keď sa ti zaplní pamäť v mobile, tak potom budeš môcť stráviť príjemný čas premazávaním aplikácií a uvažovaním, ktorú z nich už vlastne naozaj nepotrebuješ.

V jednej obci majú veľmi pekný zámok. Ak sa chceš dozvedieť niečo o zámku, na každej zastávke máš QR kód, a keď si nainštaluješ aplikáciu tohto zámku, tak po naskenovaní QR kódu si budeš môcť prečítať informácie o pamiatke. Vedľa zámku je veľký park, ale ten už patrí inému vlastníkovi, takže má vlastnú aplikáciu. Na každom strome je pribitý QR kód, a po naskenovaní cez appku zistíš, o aký druh stromu ide, kedy bol vysadený, aké vtáky v ňom hniezdia, a aké parazity z neho v rámci hniezdenia vyďobávajú. Uprostred parku je altánok, a pokiaľ preskenuješ QR kód na altánku, spustí sa z tvojho mobilného aparátu melódia piesne "paľenočka čista", ktorá je hymnou miestneho mandolínového súboru nacvičujúceho v tomto altánku.

V neďalekom bufete si cez aplikáciu objednáš pečenú klobásu so šplechom horčice a čapovaný polliter. Po preskenovaní QR kódu na krígli si môžeš cez aplikáciu overiť, či krígeľ nie je falšovaný, a ako bonus vyhrať sud piva, za ktorý zaplatíš daň z výhry 50€. Cez ďalšiu aplikáciu si vyrátaš kalorickú hodnotu obeda a zistíš, že teraz musíš prejsť ešte osemtisíc krokov, aby si získanú energiu vychodil. Tvoja spánková aplikácia ti ale odporučí, že po obede si treba zdriemnuť na dvadsať minút.

Po krátkom spánku si urobíš prechádzku po miestnom cintoríne. Je veľký, udržiavaný a má vlastnú aplikáciu, kde je možné ku každému hrobu pozrieť si mená pochovaných, dátum narodenia a dátum úmrtia.

Informácie, ktoré kedysi boli všetky dostupné cez jednu aplikáciu - internetový prehliadač - sú dnes dostupné cez nepreberné množstvo osobitných aplikácií. Kým internetový prehliadač bol schopný zobrazovať text, obrázky a interaktívne prvky, tieto mobilné aplikácie sú rovnako schopné zobrazovať text, obrázky a interaktívne prvky. Vo chvíli, keď sa telefón vybije, a v miestnej krčme nemajú voľnú ani jednu jedinú elektrickú zásuvku, v ktorej je možné si telefón nabiť, ako výletník si môžeš obzerať QR kódy na múroch budov, a sledovať nový, rozvíjajúci sa prvok estetiky verejných priestorov s patričným odstupom.

Do úplnej krajnosti tento princíp nedávno dotiahol nápad českej Správy železníc, ktorá spravuje sieť železničných staníc v Česku. Správa železníc ohlásila, že na niektorých staniciach nainštaluje fontánky na pitnú vodu. Ide o pomerne primitívny vynález, ktorý po stlačení tlačidla pustí na chvíľu prúd pitnej vody. V dnešnej modernej dobe ale nie je miesto presne pre takéto primitívne technológie - preto sa namiesto nich začali inštalovať moderné digitálne automaty na vodu, ktoré cestujúcemu vydajú vodu iba v prípade, že má nainštalovanú špeciálnu mobilnú aplikáciu na vydávanie vody na železničnej stanici. Namiesto predpotopného mechanizmu s pružinovým vodovodným kohútikom, táto technológia na vydávanie vody zahŕňa platobný terminál, pôsobivé osvetlenie priehradky na výdaj vody a ozrutný digitálny displej slúžiaci ako reklamná plocha. Je tvrdým faktom, že klasická analógová fontána na pitnú vodu nemôže až tak dobre poslúžiť ako reklamná plocha. Automaty už pribúdajú po viacerých českých staniciach, avšak kto nemá aplikáciu, musí za vodu zacvakať šesť korún. Biznis je biznis.

Každá ľudská činnosť a každé jedno miesto na Zemi môžu byť pretavené do podoby mobilnej aplikácie. Každé voľné miesto na Zemi môže slúžiť ako reklamná plocha. Človek je bytosť ambiciózna, a preto dokáže vo všetkom vidieť príležitosť pre svoj osobný rast, zlepšenie ľudskej spoločnosti a zlepšenie spoločného životného prostredia. Pomaly sa nám podarí vybudovať vysnívaný svet, kde všetko bude použiteľné ako reklamná plocha, a na všetko budeme mať vlastnú mobilnú aplikáciu. Lebo ako povedal Forrest Gump, život je ako mobilný telefón, nikdy nevieš, akú aplikáciu si zajtra nainštaluješ.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame