Glosu týždňa píše Samuel Szabó: O strachu

Glosu týždňa píše Samuel Szabó: O strachu

Najlepšie sa dajú ovládať vystrašení ľudia. Viac vo svojej glose povie Samuel Szabó, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Samčo, brat dážďoviek. - glosa na vypočutie

O strachu

Tak, ako je lahodná chuť prírodnej malinovej arómy založená na extrakte z bobrej pachovej žľazy; tak, ako je operačný systém Windows vystavaný na antickom kóde stavanom pre počítače s pár kilobajtami ramky; tak je dômyselná funkcionalita ľudskej duše postavená na strachu, postavená na spracovávaní faktu, že ľudská bytosť sa najprv bojí a až potom všetko zvyšné, na zabudovanej schopnosti ľudskej duše odstaviť všetky vyššie mozgové funkcie tvárou v tvár nejakému náhodnému podnetu, ktorý bezmyšlienkovite považuješ za svoje ohrozenie (sem pridaj podpis Osha, Heleny Mezenskej, Milana Lasicu).

Ľudský strach je abstraktná, ale tvárna hmota, môžeš z nej vyrobiť akúkoľvek alternatívnu realitu, a následne ju ako produkt posunúť tam, kde potrebuješ. Báť sa iba tak abstraktne, z princípu existencie, to je veľmi ťažké zniesť. Ľahšie sa bojíš niečoho, čo má konkrétne kontúry. Musíš si ten strach nakresliť, napísať a dať mu konkrétnu podobu. Potom je možné tento princíp neistoty artikulovať, ventilovať zo seba, zdieľať ho. Čím menej všedný a viac teatrálny strach, tým viac adidas. Bojím sa hladu" neznie dostatočne dramaticky ani plasticky; omnoho teatrálnejší efekt poskytuje bojím sa rozvrátenie môjho manželstva, pretože v Rakúsku uzavreli manželstvo muž s mužom", a pokiaľ na túto vetu chvíľu nikto nereaguje, pre väčší efekt treba dodať tak teraz poďte do mňa" (v pozadí za tou vetou čučí silná nádej, že teraz sa staneš opovrhovaným disidentom, a tvoj strach predsa len za niečo stál).

Krása je sociálny konštrukt. Ľudská spoločnosť funguje tak, že niekto označí nejakú skupinu ľudí za škaredých, a potom propaguje predaj niečoho, čo zrazu urobí zo škaredého človeka pekného. Do obidvoch týchto článkov reťazca sa vrážajú ťažké peniaze na reklamu, ako aj ťažké peniaze na prostriedky určené na blokovanie adblockerov. Vďaka tomuto mechanizmu dostane prácu omnoho viac ľudí, než keby tento mechanizmus neexistoval, a práca je spôsob, ktorým si každý jedinec legitimuje svoju číru existenciu na planéte. Rozpútať v ľuďoch strach je spoločensky viac cenené, než neurobiť vôbec nič.

Náboženské spoločenstvá sa líšia mierou represie; tie, ktoré chcú ovládať najzákladnejšie zákutia ľudskej duše - strach a sexualitu - označujeme ako oficiálne registrované cirkvi"; tie, ktoré okrem toho chcú ovládať aj majetky týchto ľudí, nazývame sekty". To preto, lebo majetok je viac, než psyché; napríklad je lepšie prežiť stav chronickej úzkosti vyvolanej päťdňovým durmanovým tripom v lamborghini, než v lesnej chalupe - tá úzkosť sa vtedy stane taká širšia (zdroj www svetbohatych com). Vďaka tomu je manipulácia ľudí cez ich strach braná ako úplný štandard.

Môžeme ale pevne veriť, že v budúcnosti si to ľudstvo uvedomí a celú túto záležitosť prevezme popkultúra, ktorej cieľom je tiež štekliť najhlbšie zákutia ľudského mozgu.
Každý týždeň budú prichádzať nové a nové strachy do módy. Obrovské strachové štúdia budú mať miliónový obrat, a ľudia budú mať každý týždeň najčerstvejšie novinky zo sveta strachu.

Kamo ja som počul, že zajtra sa budeme všetci báť baklažánov," hovorí Oto svojmu kamošovi v krčme.

Kecáš, veď neexistuje nič, čo by bolo strašidelnejšie, než srnky chodiace v podpätkoch" oponuje mu Lojzo.

Ja som to tiež počula, segra robí v Koliba Scaretainment Inc. a tvrdila, že niečo také sa chystajú zajtra vypustiť, a bude to senzácia" horlivo sa pridáva Laura.

Ale ja sa chcem ešte chvíľu báť srniek chodiacich v podpätkoch, toto je fakt pecka, úplná zmena proti časom, kedy sme sa všetci báli ľudí, ktorí sa chcú naučiť hrať na kalimbu" nástojí Lojzo.

Vraj v Dome Strachu v Poltári trochu zaspali dobu v aktuálnych trendoch, možno tam na to ešte chodia ľudia spolu kaliť."

Kamo, tam zaspali dobu aspoň o rok, tam sa ešte boja koordinovaného útoku čried slona indického."

To neznie zle. Chystáš sa na tohtoročný festival Sofian Strach na letisku v Strašnom Jarku? Vraj tam dorazí až z južnej Afriky povestný ultrakonzervatívny influencer, ktorý ťa naučí báť sa aj polydaktylie a pletenia vrkočov."

Polydaktylia? Toho sa veľmi bojím, lebo ani netuším, čo to je."

Znie to mohutne, ale čapuje sa tam pivo?"

Áno, Krušovice."

Už teraz sa toho bojím! Ideme tam!"

Dohodnuté!"

Foto/zdroj: Edvard Munch, The Scream

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame