Operný týždenník 2020/2021

Operný týždenník 2020/2021

Pravidelné rozhovory Jarmily Vitovičovej s operným manažérom Stanislavom Trnovským a ich hosťami vysielame každý pondelok v Rannom ladení o 7.30. Zostrih najnovších častí nájdete vždy na začiatku tohto článku, no aby ste ich videli, musíte si stránku s článkom obnoviť niekoľkokrát. Celé videorozhovory nájdete postupne na YouTube. Tie dostupné sú prepojené odkazom ku každej časti v článku nižšie.


Operný.jpg

Reláciu vysielame v premiére každý pondelok o 7.30.


◈◈◈

K otvoreniu Suezského kanálu si egyptský panovník Ismail Paša objednal operu u skladateľa, ktorého Rigoletto zahajoval v roku 1869 otvorenie operného domu v Káhire. Giuseppe Verdi venoval príprave opery Aida veľkú starostlivosť. Premiéra sa uskutočnila na Štedrý deň v roku 1871 v Káhire. Podkladom k libretu sa stala poviedka francúzskeho egyptológa Antonia Marietta: dramatický príbeh lásky etiópskej princezny Aidy a egyptského vojvodcu Radama, ktorým v spoločnom šťastí bráni nepriateľstvo ich národov. Aida patrí k stáliciam vo všetkých významných operných domoch. Je poslednou témou tohtoročného Operného týždenníka, kde budete počuť aj operného kritika Pavla Ungera. Viac už Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:

Operný týždenník-20. 12. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈

Pred piatimi rokmi získala české operná speváčka Eliška Weissová Ocenenie za najlepší operný výkon v sezóne, dnes večer debutuje ako Isolde v Severočeskom divadle v Ústí nad Labem. Päťkrát odložená inscenácia Tristan a Isolda slovenskej režisérky Andrei Hlinkovej je súčasťou kultúrneho života v Čechách, ktorý sa už nezastavil. Dnes je teda v Ústí premiéra jedného z najznámejších hudobno-dramatických spracovaní stredovekého eposu. V titulnej úlohe sa predstaví spomínaná Eliška Weissová, s ktorou v dnešnom Opernom týždenníku hovorili Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:

Operný týždenník-13. 12. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈

Včera večer sme mohli vidieť stream premiéry opery Don Giovanni vo Viedenskej štátnej opere. Na javisku stál opäť slovenský interpret, tak ako sme si už poslednú dobu zvykli. Včera to bol basista Peter Kellner, sólista Opery vo Viedni. O Mozartovi, ale aj iných dôležitých mužoch s Petrom Kellnerom pred premiérou hovorili Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:

Operný týždenník-6. 12. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈

Počas víkendu uviedli v Štátnej opere v Prahe premiéru dvoch inscenácií. Sedem smrteľných hriechov Kurta Weilla a Očakávanie Arnolda Schönberga. Obe boli v rukách mladej českej režisérky Barbory Horákovej Joly, ktorá už na začiatku roka pripravila Rigoletta. Víkendový dvojblok hudobne naštudoval mladý český dirigent Jiří Rožeň. V Štátnej opere mohlo sedieť do 1000 divákov a bol tam aj operný kritik Pavel Unger, hosť dnešného Operného týždenníka:

Operný týždenník-29. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Do Operného týždenníka pozvali Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský slovenského operného speváka Jozefa Benciho. Rozprávali sa o tohto týždňovom uvedení oratória Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka v Slovenskej filharmónii. Je to jedno z najrozsiahlejších Dvořákových diel a samotný autor si na ňom veľmi zakladal. Pracoval na tomto diele osem mesiacov a počas tohto obdobia odmietal ponuky na dirigovanie a návštevy:

Operný týždenník-15. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
V piatok uviedli v Janáčkovej opere Národního divadla v Brne premiéru opery Řecké pašije od Bohuslava Martinů. V nasledujúcej časti autori relácie hovoria s režisérom tejto inscenácie a zároveň s riaditeľom Janáčkovej opery Jiřím Heřmanom a operným recenzentom Pavlom Ungerom, ktorý toto predstavenie v piatok navštívil. Řecké pašije sú vrcholné operné dielo Martinů s rozsiahlym zborovým partom a v jednej z hlavných úloh môžete vidieť aj slovenského operného speváka Petra Bergera. Vypočujte si najnovší Operný týždenník so Stanislavom Trnovským a Jarmilou Vitovičovou, ktorá na úvod telefonicky oslovila režiséra Jiřího Heřmana:

Operný týždenník-8. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Máme za sebou premiérový víkend. V Opere SND uviedli prvú operu v tejto sezóne – La Traviatu, o ktorej sme v minulom týždni už hovorili. V nasledujúcom Opernom týždenníku sa pozrieme na košickú premiéru opery Werther od Julesa Masseneta. Inscenáciu o ušľachtilom a vášnivom mládencovi, ktorý sa zmieta v strastiach nešťastnej lásky pripravili v Štátnom divadle v Košiciach režisér Alexander Wiegold a Košiciam dobre známy dirigent Vinicius Kattah. Rozhovor s nimi viedol Stanislav Trnovský:

Operný týždenník 70 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



◈◈◈
Príbeh Edity Gruberovej je príbehom vzostupu zo skromných začiatkov do výšin. Za tým všetkým treba hľadať pracovitosť, húževnatosť, profesionalitu. Edita Gruberová zomrela nečakane pred týždňom. Operný týždenník je venovaný práve jej speváckej kariére:

Operný týždenník 69 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V Banskej Bystrici v Štátnej opere uviedli v uplynulých dňoch premiéru opery Turandot. Jej režisérom je Dominik Beneš. Predstaviteľ mladej režisérskej generácie je aj hosťom Operného týždenníka Jarmily Vitovičovej a Stanislava Trnovského. Beneš nie je v Banskej Bystrici po prvýkrát... aká bola jeho cesta do Štátnej opery? Viac v rozhovore:

Operný týždenník 68 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



◈◈◈
Minulý týždeň uviedli dvakrát vo Viedenskej štátnej opere Korunováciu Poppey. Titulnú rolu v Monteverdiho poslednom javiskom diele naštudovala mladá slovenská sopranistka Slávka Zámečníková. Po predstavení v stredu v noci ju pred bočným východom čakali priaznivci a fanúšikovia, ale boli tam aj autori Operného týždenníka – Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:

Operný týždeň-11. 10. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Do Operného týždenníka pozvali Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský slovenskú režisérku, autorku, performerku a v poslednom období hlavne opernú režisérku Slávu Daubnerovú. Na konci septembra debutovala operou Tosca v nemeckom Kasseli. Jej rukopis je opäť originálny , ale nemeckom divadle tiež zažila inovatívne scénografické prístupy. Aká teda bola pre samotnú režisérku opera Tosca?

Operný zápisník 4. 10. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V Bavorskej štátnej opere je nové vedenie, ktoré chce zmeniť mnoho vecí. Dodajme, že v Mníchove sa končí veľká 13-ročná éra Nikolausa Bachlera, ktorý je považovaný za jedného z najlepších divadelných manažérov. O novej koncepcii, ale aj o ambicióznej sezóne hovorili v Opernom týždenníku Stanislav Trnovský a Jarmila Vitovičová s hudobným publicistom a operným kritikom Róbertom Bayerom:

Operný týždenník-27. 9. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Nasledujúci Operný týždenník je venovaný operete – hudobnému žánru, ktorý zažil v 20. storočí všetky možné etapy. Dnes sa k nemu vracajú veľké spevácke osobnosti a nahrávajú CD so známymi šlágrami. V relácii budete počuť Kevina Clarka, publicistu a vedca, ktorý založil Operetta research center v Amsterdame, ale aj dcéru jedného z najznámejších autorov operiet Emmericha Kálmána Yvonneku. Tá v lete strávila niekoľko dní na Slovensku pri príležitosti uvedenia operety jej otca – Vojvodkyňa z Chicaga. Rozhovory viedol a preložil Stanislav Trnovský:

Operný týždenník-20. 9. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Na ploche 22 000 m2 nájdete v Budapešti nové logistické a umelecké centrum Štátnej opery. Hľadajte ho pod názvom Eiffelove umelecké štúdiá. Obrovská finančná investícia do rekonštrukcie bývalých železničných závodov sa vyplatila a už o niekoľko dní sa priestory obrovského indoorového komplexu oficiálne otvoria. Bol sa tam pozrieť aj Stanislav Trnovský, ktorý o tom s Jarmilou Vitovičovou hovorí v dnešnom Opernom týždenníku. Najskôr niečo o množstve kultúrnych priestorov v Budapešti:

Operný týždenník-6. 9. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Ešte máte možno v pamäti, keď dirigent Juraj Valčuha uviedol v Redute Straussovu Elektru. Bolo to vôbec po prvý raz , čo u nás zaznela v koncertnej verzii. Pred 10-timi rokmi sme tiež počuli jeden z vrcholov Bratislavských hudobných slávností – Edita Gruberová spievala operu Lucrezia Borgia, opäť koncertne. Byť sám na javisku, iba s orchestrom bez podpory kulís, scény, preverí každého speváka, ktorý ide s kožou na trh. A potom je tu ešte hudba, ktorá musí byť dokonalá, aby divákovi stačilo zavrieť oči a snívať. Koncertné uvedenia opier si všíma aj nasledujúca časť Operného týždenníka. S Jarmilou Vitovičovou a Stanislavom Tnovským:


Operný týždenník-30. 8. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Operný týždenník pozorne sleduje dianie v opere už viac ako rok. Zažili sme streamovanie, postupné otváranie kultúrnych inštitúcií, uvoľnené leto, zavretú jeseň a jar. Začína sa nová sezóna a takmer všetci sú opatrní a vo vyjadrovaní plánov zdržanliví. Niet sa čomu čudovať. Preto v týchto časoch vždy poteší, ak sa slovenským spevákom podarí spievať v zahraničí a udržiavať sa tak v kondícii. Je to prípad aj slovenského operného speváka Daniela Čapkoviča. Pred pol rokom debutoval ako Scarpia v Tosce v Ostrave a iba nedávno sa vrátil zo Salzburgu, kde coveroval opäť Scarpiu. Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský ho preto oslovili do dnešného Operného týždenníka. Najskôr si ale vysvetlime, čo alebo kto je to cover:


Operný týždenník-23. 8. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Prvým hosťom Operného týždenníka po prestávke bol huslista Juraj Čižmarovič, ktorý viac ako 30 rokov žije v Nemecku. Dlhé roky je tiež koncertným majstrom wagnerovského festivalového orchestra v Bayreuthe. Wagnerova hudba sa stala jeho vášňou a hovoril o tom aj s Jarmilou Vitovičovou a Stanislavom Trnavským:


Operný týždenník-16. 8. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Operný týždenník, ktorý pripravuje Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský, sa dnes bude dnes venovaťletným festivalom v zahraničí. Sú dramaturgicky atraktívne a organizátori sú mimoriadne ambiciózni. Napokon, niet sa čo čudovať po minulom lete...

Operný týdenník-12. 7. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Do dnešného Operného týždenníka pozvali Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský slovenského tenoristu Amira Khana. Rodák z Čadce je doma na českých operných scénach, kde má množstvo ponúk. V tomto období sa intenzívne objavuje aj na Slovensku, kde tento rok bude spievať vo všetkých troch operných domoch. Amir Khan je dobrým prísľubom pre budúcnosť v tenorovom obore, napriek tomu, že paralelne so spevom študoval aj niečo iné...

Operný týždenník-21. 6. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Už iba niekoľko dní zostáva do uvedenia opery Bohéma v Royal Opera House v Londýne. V produkcii Richarda Jonesa účinkuje aj slovenský operný spevák Aleš Jenis. Ten je v zahraničí viac ako doma a pôsobil už v mnohých významných operných domoch. Dnes je hosťom Operného týždenníka Jarmily Vitovičovej a Stanislava Trnovského. Aleš Jenis je v Londýne už dlhšiu dobu a skúšky prebiehajú v rúškach, čo je pre spevákov mimoriadne nepríjemné...

Operný týždenník-14. 6. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Vždy v apríli sme sa dozvedali o hracom pláne nasledujúcej sezóny vo Viedenskej štátnej opere. Tento rok to bolo inak. Minulý týždeň bola nasledujúca sezóna odprezentovaná vo veľkom štýle. S divákmi, s orchestrom, vo vysielaní televízie, ale aj na youtube kanáli opery... Mimoriadna udalosť s bohatým programom zaujala v dnešnom Opernom týždenníku aj Jarmilu Vitovičovú a Stanislava Trnovského:

Operný týždenník-7. 6. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
V nasledujúcej časti Operného týždenníka budú Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský hovoriť s dramaturgom Opery SND Jozefom Červenkom. Aj ten je členom nového tímu vedenia divadla. Už dlhšiu dobu čakáme na záznam piesňových cyklov Dvořákových piesní a práve tam začína rozprávanie Jozef Červenka:

Operný týždenník-31. 5. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Toto je čas, kedy vás, divákov, kultúra potrebuje. Prejavte jej lojalitu a podporte ju svojím záujmom. Tieto slová platia pre každé kultúrne odvetvie, ktoré začína ako by odznova. Postaviť sa na nohy skúša aj opera. Niekde skúša pomaly, inde prirýchlo, a sú aj miesta, kde to zabalili... Aj o tom je dnešný Operný týždenník s Jarmilou Vitovičovou a Stanislavom Trnovským:


Operný týždenník-24. 5. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Témou tejto časti relácie je otvárací koncert na Pražskom jare. Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský sa zhovárajú s Danielom Jägerom, redaktorom kultúrnej publicistiky Český rozhlas Vltava, ktorý koncert zhodnotí:


Operný týždenník-17. 5. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
9. 5. 2021 bola online premiéra opery Roberto Devereux. Štátne divadlo v Košiciach ju sprístupnilo zadarmo v rámci Európskeho dňa opery. A vidieť ju môžete aj vy ešte stále na stránke košického divadla. Opera Gaetana Donizettiho je v hľadáčiku dnešného Operného týždenníka, ktorý pripravili Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:


Operný týždenník-10. 5. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V nasledujúcej časti Operného týždenníka privítala Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský operného speváka Štefána Kocána. Úspešný slovenský basista je už rok doma. A to má za sebou účinkovanie na najprestížnejších svetových operných scénach. Je to človek s jasnými názormi na operné vzťahy a ich fungovanie. Je náročný na seba, ale aj na okolie. Pred tromi rokmi účinkoval v opere Parsifal v Antverpách, čo je téma ešte Veľkej noci, ktorá bola iba prednedávnom. Tam sa začína spoločné rozprávanie, ktoré uvedie Stanislav Trnovský:


Operný týdenník-12. 4. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V nasledujúcej časti Operného týždenníka privítala Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský Róberta Bayera. Ten roky sleduje operné dianie v Nemecku, prekladá a prispieva do časopisu Hudobný život ako zahraničný redaktor. Minulý týždeň bola v Štátnej opere v Mníchove premiéra novej produkcie opery Gavalier s ružou od Richarda Straussa. Inscenácia austrálskeho režiséra Barrie Koskyho očarila divákov, ale aj kritikov. Nadšenie neskrýva ani náš hosť Róbert Bayer. Najskôr ale aktuálna situácia v Nemecku:


Operný týždenník-29. 3. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Štátne divadlo Košice na dnešný večer na portáli navstevnikonline.sk pripravili inscenovaný piesňový cyklus Franza Schuberta: Zimná cesta. Hostia dnešného Operného týždenníka sú teda riaditeľ Opery ŠDKE Roland Toth a Pavol Bršlík, slovenský tenorista. Hostia ich Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský. Najskôr ale pár noviniek:


Operný týždenník-22. 3. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Vitajte pri ďalšej časti Operného týždenníka, ktorý sa zrodil v časoch pandémie a už rok sleduje dianie vo svete opery. Tam sa život zastavil, ale sú témy, o ktorých v súvislosti s týmto monumentálnym hudobno dramatickým žánrom môžeme hovoriť. Témou dnešného rozhovoru Jarmily Vitovičovej a Stanislava Trnovského je presah filmu do opery a opačne. Najskôr však pár noviniek:


Operný týždenník-15.3.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V časoch bez priameho kontaktu s kultúrou, ktorý žijeme už rok, vznikli otázky čo s recenziami a publicistikou ako priamou reakciu na dielo. Šéfredaktori odborných časopisov, ale aj portálov museli zmeniť optiku a začať hľadať nové témy. Je to prípad aj, už 10-ročného portálu Operaslovakia.sk. Pre mnohých z nás, ale možno aj z vás, dennodenný partner na nové informácie zo sveta hudby. Zvykli sme si na jeho aktuálne recenzie, pravidelné informácie, ale aj bohatý kalendár výročí... Aká pandémia ovplyvnila jeho chod a smerovanie? O tom sa rozprávala Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský so šéfredaktorom tohto portálu Ľudovítom Vongrejom:


Operný týždenník 8. 3. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Vo Viedenskej štátnej opere pôsobí niekoľko úspešných Slovákov. Spomeňme Ninu Polákovú a Romana Lazíka v balete, v orchestri Tibora Kováča a v opere nám robí dobré meno dvojica Peter Kellner a Slávka Zámečníková. Obaja sa predstavili aj v ostatnej premiére tejto sezóny, v Carmen. Tá je vo Viedni excentrická, vyzývavá a pravdivá aj vďaka režisérskej koncepcii Španiela Calixta Bieita. Pre našich mladých spevákov to bola dôležitá skúsenosť aj vzhľadom na povahu režiséra, ale tiež na stále nepriaznivé okolnosti vytvárať umenie v celom svojom rozsahu. O to viac sme potešení, že vo Viedni sa hrá, skúša a vysiela online... Je to téma dnešného Operného týždenníka. Hosťami sú teda Frasquita Slávka Zámečníková a Zuniga Peter Kellner. Rozhovory s nimi vedie Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský, ktorý na úvod hovorí o tradícii uvádzania Carmen vo Viedni.


Operný týždenník-1. 3. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Pavel Černoch patrí v súčasnosti medzi najvyhľadávanejších tenoristov svojej generácie. Ma 46 rokov a po úspešnom debute v roku 2009 v Bavorskej štátnej opere v Mníchove ako Števa v Jej pastorkyni sa stal stálym hosťom na scénach najvýznamnejších operných domov, ako sú napr.: Teatro alla Scala Milano, Opera San Carlo Neapol, Štátna opera v Berlíne, Štátna opera v Hamburgu, Opera Stuttgart, Opera Zürich, Opéra de Bastille Paris, Opéra de Lyon, Teatro Real Madrid, Bolschoi Theater v Moskvě, Fínska národní opera Helsinki, podobne ako Salzburg či Bregenz. Pavel Černoch prišiel počas pandémie o lukratívne koncerty , napokon hovorí o tom v dnešnom Opernom týždenníku. Ten opäť pripravila Jarmila Vitovičová so Stanom Trnovským. Ten na úvod hodnotí online premiéry uplynulých dní:


22. 2. 2021-Operný týždenník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Tibor Kováč je už takmer 30 rokov členom Viedenských filharmonikov. Vedie sekciu druhých huslí. Okrem toho učí, vedie kurzy, hrá „komorinu" a študuje nový repertoár. To všetko v normálnych časoch, pochopiteľne. Aj napriek zložitej dobe, filharmonici vo Viedni stále hrajú a nahrávajú. Ako je to možné, povedal Tibor Kováč v dnešnej časti Operného týždenníka Jarmile Vitovičovej a Stanislavovi Trnovskému, ktorý na úvod vysvetľuje princíp Viedenských filharmonikov:


15. 2. 2021-Operný týždenník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Tento týždeň sa v Národnom divadle moravskoslezském v Ostrave chystajú premiéry opery Tosca. Budú streamované naživo v televízii, ale aj na iných sieťach. V ostravskej produkcii účinkuje aj slovenský operný spevák Daniel Čapkovič, hosť dnešného Operného týždenníka. Je to jeho debut v role Scarpiu./Skarpiu/. Viac už povedal Jarmile Vitovičovej a Stanislavovi Trnovskému, ktorý na úvod sumarizuje aktuálny vývoj vo svete opery:


8. 2. 2021-Operný týždenník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
V sobotu uviedla Štátna opera v Prahe premiéru opery Rigoletto. Je to prvá premiéra v sezóne a zároveň prvá premiéra v Štátnej opere po jej rozsiahlej rekonštrukcii. Opera bola naživo streamovaná na ČT Art. Sledovali ju aj tvorcovia Operného týždenníka Rádia DEVÍN – Jarmila Vitovičova a Stanislav Trnovský. Spolu s operným kritikom Pavlom Ungerom priniesli pár postrehov z tohto naštudovania, ktoré bude spoločnosť určite polarizovať:


1. 2. 2021-Operný týždenník 6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Viac ako 150-ročná história Viedenskej štátnej opery je fascinujúcim príbehom, je vizitkou krajiny a každá štátna návšteva tam končí svoj pobyt. V jej archívoch nájdeme aj slovenských spevákov. Práve o nich dnes bude reč v Opernom týždenníku. A tradičnej ho pripravuje Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský:


25. 1. 2021-Operný týždenník 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


◈◈◈
Prijaté bezpečnostné opatrenia znemožňujú prevádzku divadiel po celom svete. Takmer všade je kultúra zmrazená a stav núdze sa predlžuje. Karty zamiešal aj brexit, pre ktorý si niektorí umelci žiadajú o iné občianstvá a hudobníci orchestra Metropolitnej opery v New Yourku sú už desať mesiacov bez výplat. Dnešný Operný týždenník si ale posvieti na jednu z najväčších osobností súčasnosti - Placida Dominga. Ten v súčasnosti otvára futbalové štadióny, ale aj objavuje neznáme miesta v Kazachstane. Domingo bude mať tento týždeň 80 rokov a oslavovať bude vo Viedni. Tá sa mu neobrátila chrbtom, keď mu na jeseň 2019 zlomila kampaň METOO profesionálne väzy takmer na celom svete. Napätie, ktoré sa vkradlo do Domingovho života ustál a dnes si užíva svoj profesionálny finiš. O jeho úspešnej kariére hovorí Jarmila Vitovičová so Stanislavom Trnovským:


18. 1. 20201-Operný týždenník 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

◈◈◈
Pandémia spôsobila, že divadlá sú v celom svete zavreté. Neplatí to však pre Rusko, kde sa hrá aj štyrikrát denne. Aj preto sa Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský, autori Operného týždenníka, spojili s dirigentom Petrom Ferancom, ktorý je novým riaditeľom Slovenského inštitútu v Moskve:


2. Operný týždenník-11. 1. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



◈◈◈
Novoročný koncert jedného z najuznávanejších orchestrov sveta - Viedenských filharmonikov - patrí k najočakávanejším udalostiam roka. Videli sme ho aj 1. januára 2021. Koncert bol prejavom spolupatričnosti v týchto mimoriadnych časoch, významným gestom pre hudobníkov v koncertnej sále, ako aj hudobným posolstvom Rakúska ako kultúrnej krajiny celému svetu. Za dirigentským pultom stál už po šiesty raz Riccardo Muti. Koncert sledovali aj Jarmila Vitovičová a Stanislav Trnovský, ktorí touto témou otvárajú prvý tohtoročný Operný týždenník:

1. Operný týždenník-4. 1. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(postupne dopĺňame, aby sa vám najnovšia časť zobrazila, odporúčame niekoľkokrát znovunačítať článok)


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame