Glosu týždňa píše Daniel Hevier

Glosu týždňa píše Daniel Hevier

Daniel Hevier sa díva na tento svet naozaj vnímavými očami. Všíma si aj zdanlivé maličkosti, popri ktorých väčšina prejde bez povšimnutia. Jemu stojí za slovo tak denno-denné prežívanie našich životov, ako aj veľké témy, ktoré presahujú prah jedného domu. Aj keď zdanlivo - hovorí o jednom dome.

Glosičky VI

Súdenie


Spravodlivosť bola odjakživa nielen slepá, ale aj nemovitá. Sudcovia v starých westernoch alebo čiernobielych amerických filmoch boli vždy sympatickí a nepodkupní. Poctiví, ale chudobní. Ich imaním bola vážnosť a všeobecná úcta. A tak to bolo správne. A tak to malo byť. Sudca sa vždy vozil v horšom aute ako mafián. Ako často z procesu odchádzal peši, a ešte v daždi, do záverečných titulkov. A tak to malo byť. A tak to malo zostať. Vieš, ako spoznáš vykrivenú dobu, ktorá je odsúdená na zánik? Že sudca má rovnako drahú a luxusnú limuzínu ako vrah, zločinec, zlodej, ktorého by mal súdiť. Dnes je to tak. Pozri 2 sa pred hocijaký súd, aké drahé autá tam parkujú. Nie, nie sú to vozy predvolaných grázlov. Sú to káry našich sudcov. Boh nám buď milostivý!

Post

Idem v živom hadovi zástupu hypermarketových chodcov a kráčam pomaly, nenáhlivo. To za tých, čo už nevedia kráčať, iba sa ženú. Stretám bezfarebné, bezvýrazné tváre a usmievam sa na ne. To preto, aby som nastavil svoju tvár proti tým večne nasratým, nafučaným, namosúreným kyslým tváram. Nie, nejdem spasiť svet. Spasiteľa sme už dostali a o pár dní príde medzi nás znova. Nesúdim, neodsudzujem, netrestám. Nie som proti nikomu, hovorím sám za seba a sám sebe: Musíš si držať svoj post, nedať si zlomiť chrbticu týmto šialenstvom, neprijať pravidlá ich hry, ktorá má iba jedno pravidlo – JA! Nedovoliť, aby z teba urobili vevericu v ich kolese. Zostať sám sebou, aj za cenu toho, že budeš sám. Nepodľahnúť marketingu smetia a mámenia. V honbe za každodenným chlebom nezabudnúť na živý Chlieb, ktorý sa nikdy neminie. Nerozmeniť sa v plytkých kšeftoch, neabsolvovať rýchlokurzy hrabania a podvádzania. Pohnúť sa, keď ostatní budú driemať a znehybnieť, keď sa všetci rozutekajú. Byť sám sebou, za seba, v sebe, aj keď pre druhých.

Zraniteľní

Dnes nám urobili vodári kuriózny kúsok: vypli nám vodu, ale iba studenú. To sa v histórii nášho činžiaka stalo prvý raz. Doteraz vždy ostala studená ako základ a teplá bola odstavená. Varím si teda kávu, na ktorú voda zovrie za pár sekúnd. Keď sa chcem napiť vody, natočím si ju do pohára a dám na balkón vychladnúť. Poradíme si. Popíjam kávu s trochu zvláštnou chuťou a rozmýšľam, akí sme tu zraniteľní, v našich betónových bunkroch. Naozaj: žijeme ako v papierových domoch. Stačí, aby vypadla elektrina, plyn, prestala tiecť voda, zastavili sa výťahy, prestali fungovať magnetické kľúče a sme zavretí ako zajace v klietke. Všetci veríme, že to tak nebude, ale niečo v našom zadnom mozgu, kde sú veštby, predtuchy a vízie, proroctvá a zjavenia, hovorí, že sa to môže stať priveľmi rýchlo a priveľmi ľahko. Takí sme zraniteľní, uväznení v kobkách našich tiel. Stačí, keď nám vypne jeden orgán, pečeň, žlčník, srdce, pľúca, a sme stratení. Alebo sa konečne nájdeme?

Foto: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame