Filmová recenzia: Niť z prízrakov

Filmová recenzia: Niť z prízrakov

Trojnásobný držiteľ Oscara Daniel Day-Lewis hrá v americkej dráme Niť z prízrakov čudáckeho módneho návrhára, ktorému do života vstúpila láska a skoro ho zničila. O tom, že to nie je klišé o zatrpknutom starom mládencovi vás presvedčí autor nasledujúcej recenzie Robert Pospiš. Číta Erik Márföldy.

Niť z prízrakov(recenzia) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Text recenzie:

Sústredenie. Vzťah tvorca-divák sa odvíja od schopnosti a ochoty pochopiť kontext. V prípade amerického režiséra, scenáristu a kameramana Paula Thomas Adresona je takéto premýšľanie nad obsahom filmu nevyhnutnosťou. Magnólia, Čierna krv, Majster. To sú tri vrcholové diela jeho tridsaťročnej filmografie. Všetky spájajú výrazné hlavné postavy, výborný scenár a charakteristické tempo rozprávania. Anderson sa nikdy neprispôsoboval trendom, práve naopak. Dlhé a pomalé. Tak hodnotia filmy amerického filmára nepripravení diváci. Ten najnovší má názov Niť z prízrakov a už teraz ho môžeme považovať za veľkú umeleckú udalosť.

Zásluhu na tom má najmä Daniel-Day Lewis. Britský herec si vo svoje šesťdesiatke povedal, že s filmom končí. Niť z prízrakov je preto poslednou šancou vidieť ho na veľkom plátne. To nie je žiadny premyslený marketingový ťah. Kto pozná Lewisov herecký prístup vie, že málokedy hovoril do vetra. Do postáv sa vždy ponáral naplno a často sa tak dostával za hranicu vlastných možností. Úloha Reynoldsa Woodcocka nie je výnimkou. Módny návrhár s pedantne vystavanými rituálmi všedného dňa. Génius, ktorý zhypnotizoval svoje okolie a prinútil ho akceptovať mimoriadne tvrdé pracovné nároky. Smotánka povojnového Londýna vyhľadávala krásu a luxus. A Reynolds patril k jej najväčším miláčikom. Jeho šaty nosili princezné, političky aj dekadentné miliardárky. Woodcock žil v bezpečí vlastnej ulity. Ženy pre neho predstavovali iba kulisy, prípadne ideálne modely pre novú kolekciu šiat. Paul Thomas Anderson vytvoril ďalší z veľkolepo tajomných charakterov. Tvár Daniela-Day Lewisa je kľúčom k mnohým odpovediam ale aj ťaživým hádankám. Vo chvíli, keď do Reynoldsovho života vstúpi osudová láska, dokonalý labyrint géniovej skutočnej osobnosti začína strácať na svojej stabilite. Alma je servírka z anglického vidieka. Spočiatku tichá a nenapadaná žena preniká stále hlbšie do zdanlivo komplikovaných pravidiel módneho priemyslu. „Pán Woodcock potrebuje absolútny pokoj," znie tá najposvätnejšia zásada. Večný starý mládenec pracoval na nedobytných hradbách svojej charizmy celý život. Súboj s nepoznaným pocitom nekontrolovateľnej lásky. Paul Thomas Anderson sa do Nite z prízrakov vložil celou osobnosťou. Tentokrát zvládol naraz réžiu, scenár aj kameru. Neuveriteľné sústredenie cítiť z každého záberu nenápadného filmového klenotu. Hudba Jonnyho Greenwooda, člena anglickej kapely Radiohead, funguje ako tmel medzi kľúčovými dejovými zvratmi. Orchestrálne kompozície striedajú tiché klavírne skladbičky. Aj to je jedna z ciest na spoznanie vnútorného sveta Reynoldsa Woodcocka.

Daniel-Day Lewis sa so strieborným plátnom lúči vo vrcholovej forme. Jediný držiteľ troch Oscarov za herecký výkon v hlavnej úlohe sa opäť stal novým človekom. Vicky Krieps ako nevypočítateľná Alma mu sekunduje s rovnakým nasadením. Paul Thomas Anderson patrí k najväčším režisérom svojej generácie. Nekompromisná práca s hereckým obsadením je jednou z hlavných súčastí jeho umeleckého prístupu. Niť z prízrakov spočiatku pôsobí ako dráma o komplikovanom géniovi. Kontext príbehu Reynoldsa Woodcocka má však omnoho širší potenciál. Láska ako večná téma. Paul Thomas Anderson dokázal klišé o zatrpknutom starom mládencovi posunúť do roviny filozofickej úvahy. Čo všetko sme ochotní podstúpiť kvôli láske? Niť z prízrakov nepatrí medzi samoľúbe pochúťky pre „artové" publikum. Dvojhodinová dráma je oslavou filmárskeho remesla. „Počúvajte sústredene a dostanete sa hlbšie," odkazuje Paul Thomas Anderson vo svojej novinke. Symfonický prístup so zdanlivo banálnym finále doznieva v divákovi aj niekoľko dní po projekcii. Na takýto filmový zážitok sa nezabúda.

Foto/Zdroj: Z filmu Niť prízrakov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame